Prijedorska kancelarija Pravobranilaštva Republike Srpske lani je u radu imala ukupno 9.263 predmeta iz svih oblasti ili za 1.017 više nego u 2022. godini.
“Priliv predmeta u izvještajnom periodu bio je 2.930, riješeno je 2.797, a ostalo je neriješeno 6.466 predmeta”, navodi se u izvještaju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske sjedište zamjenika Prijedor za 2023. godinu.

Iz ove institucije ukazuju na potrebu blagovremene i kvalitetne saradnje sa subjektima koje zastupaju, a čiji će se izostanak sigurno negativno odraziti po njihove interese u konkretnom sudskom postupku, s obzirom na to da procesna pravila Zakona o parničnom postupku zahtijevaju određena i blagovremena postupanja subjekata.

U izvještaju se poziva na korištenje mogućnosti poravnanja u predmetima gdje su Republika Srpska, gradovi i opštine u ulozi tuženog, pogotovo u slučajevima manje vrijednosti i gdje je očigledno da bi se mogao izgubiti spor, imajući posebno u vidu velike iznose koji se dosuđuju na ime kamata i sudskih troškova postupaka koji su ponekad veći od glavnog potraživanja.

“Na taj način bi se smanjio broj ovih predmeta, uz napomenu da se sporazumi mogu sačiniti i prije podnošenja tužbi, vansudski, u kojim slučajevima ne bi došlo do sudskog spora, a što bi smanjilo priliv predmeta za naredne godine”, navodi se u izvještaju.

U prošloj godini prijedorska kancelarija Pravobranilaštva nije zaprimila nijedan predmet preventive, niti je bilo ovih predmeta prenesenih iz prethodnog perioda, a preventivnim djelovanjem se, takođe, smanjuje broj sudskih sporova, a istovremeno se obezbjeđuje zaštita imovine Republike i lokalnih zajednica.

“Međutim, u najvećem broju slučajeva Pravobranilaštvo nije u mogućnosti da dođe do saznanja koja se odnose na oštećenje imovine, imovinskih prava i interesa subjekata koje pokrivamo. Drugi državni organi i pravni subjekti, pogotovo oni koji imaju pravo korištenja i raspolaganja nad sredstvima u državnoj svojini, vrše nadzor nad tim korištenjem i raspolaganjem i u mogućnosti su da saznaju za ugrožavanje i oštećenje imovine prilikom vršenja svojih funkcija”, dodaje se u izvještaju.

Stoga iz Pravobranilaštva pozivaju na intenzivniju i efikasniju saradnju u okviru preventivnog djelovanja, kako bi se spriječila oštećenja imovinskih prava i interesa subjekata koje zastupaju.

Prijedorska kancelarija Pravobranilaštva Republike Srpske, osim za grad Prijedor, nadležna je za opštine Oštra Luka, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni.

Izvor: SRNA/Srpskainfo