Prijedor se može pohvaliti dobrom turističkom sezonom u toku  ove godine, a u Turističkoj organizaciji ističu da je to rezultat kontinuiranog zajedničkog rada lokalne vlasti, ugostiteljskih objekata, kulturnih i sportskih udruženja i klubova. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku,  u prvih sedam mjeseci ove godine broj dolazaka turista u Prijedor je veći za 11,62 posto u odnosu na isti period prošle godine. Domaćih turista bilo je više za 15,46 posto, a stranih za 7,59 posto. Ostvaren je i porast broja noćenja. “Kada je u pitanjnu broj noćenja turista u Prijedoru, za period prvih sedam mjeseci 2024. u poređenju sa istim periodom prošle godine, više je za 1091 noćenje, odnosno 11,20 posto. Od toga, domaćih turista više je za 11,20 posto i stranih turista 4,55 posto. Ovo predstavlja značajan porast u odnosu na neke prethodne sezone i dobar je pokazatelj da je Prijedor postao prepoznatljiv i atraktivan kao mjesto za dolazak turista. Tome svakako da su doprinijele brojne manifestacije koje se održavaju tokom cijele godine, pogotovo da kažem da je akcenat bio u ljetnjem periodu kada je program “Prijedorskog ljeta” bilježio više od 60 različitih manifestacija koje su upotpunile turistički sadržaj za sve posjetioce u našem gradu”, kaže Dijana Aramanda, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Prijedor.

U Turističkoj organizaciji naglašavaju da su povećanju broja turista doprinijele i nove manifestacije, dodajući da su posebno ponosni na po prvi put organbizovanu OCR Urban rush trku, koja je izazvala pozitivne komentare učesnika i posjetilaca. “Ove trke značajno doprinose turističkoj posjećenosti jer bude puno posjetilaca i učesnika iz zemlje i regiona. Osim OCR trka po prvi put smo organizovali festival rakije i zdrave hrane, gdje smo okupili veliki broj izlagača, kako iz zemlje tako i iz regiona, proslavljajući tu tradicionalnu rakijsku kulturu. Organizovana su i dva velika muzička koncerta u gradu, “Ša fest” i “Garden fest”, koji su u nekoliko dana održavanja okupili više od hiljadu posjetilaca. Pored toga, Prijedor je bio domaćin međunarodnog folklora, gdje su bili učesnici iz BiH, Srbije, Meksika, Grčke, Belgije, Poljske i Kolumbije”, ističe Aramanda.

Geografski položaj Prijedora sa Nacionalnim parkom “Kozara” i blizinom manastira Klisina, Miloševac i Gomionica, atraktivan je za posejtioce, ističu u Turističkoj organizaciji i dodaju da sve pohvale stižu i za dobrodušje potkozarskog čovjeka koji se trudi da na najbolji način ugosti svakog posjetioca.

“Radili smo i radićemo na promociji. Ove godine putem brojnih televizijskih emisija turističkog tipa promovisali smo tuerističke potencijale grada Prijedora i trudićemo se da po broju posjetilaca i noćenja 2025. dostigne i premaši 2024. godinu. Cilj nam je da se svako ko dođe u Prijedor ugodno osjeća i naravno da nam se vrati ponovo. To je prvi i glavni uspjeh u turizmu”, naglašava Aramanda.

Izvor: kozarski.com