U Pozorištu Prijedor danas je izveden poetsko-scenski prikaz ” Gospodin Šantić” koji je dio programa 52. Književnih susreta na Kozari.

Riječ je o predstavi za srednjoškolce u kojoj igraju studenti treće godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.
Autor projekta , profesor na Akademiji Biljana Đurović , inače nastavnik scenskog govora, izjavila je novinarima da je njena ideja bila , pošto voli da isprati jubileje naših književnih velikana, da se ove godine u radu sa studentima posveti Aleksi Šantiću. Inače , ove godine se obilježava stota godišnjica od smrti pjesnika Alekse Šantića.

” Ove godine posvetili smo se liku, životu i delu Alekse Šantića , a u pitanju je jedna savremena čajanka gde se pet devojaka pripremile za razgovor na dogovorenu temu o Aleksi Šantiću da bismo oživeli njegov lik, a paralelno imamo i lik Alekse koji oživljava slike iz tog razgovora o njemu”, pojasnila je Đurovićeva.
Ona je dodala da je tako ispričana jedna priča govorom koji je prožet dubokom emocijom kojom mladi ljudi predstavljaju njegov život koji je vrlo edukativan i za srednjoškolce i za stariju generaciju.
” Put lepote , melanholije , kakav je bio i Šantićev život, pun je i lepote stiha , a birala sam i one najpopularnije njegove pesme, ali i one manje poznate”, istakla je Đurovićeva.
Ona je dodala da ovaj prikaz šalje poruku današnjoj mladoj generaciji , koja je navikla sve sad i odmah, da ovi mukotrpni životi naših velikana govore o tome da moramo da budemo strpljivi.
“Za mlade je poruka da se samo uz žrtve i uz predanost može doći do uspeha” poručila je Ćurovićeva.
Pored saradnika asistenta Jelene Jadrić u predstavi su bili angažovani studenti treće godine glume Akademije umjetnosti UNIBL, klasa Radoslava Milenkovića: Branislav Aleksić, Isidora Davidović, Andrea Novaković, Tara Jovanić, Mila Prosan i Ana Vinčić.
?rogram ovogodišnjih 52. Književnih susreta na Kozari nastavlja se večeras od 19:00 časova u Gradskoj čitaonici tribinom pod nazivom ” Jubileji srpske književnosti” u kojoj učestvuje Ranko Popović.

Izvor: prijedorgrad.org