Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor prisustvovao je danas osveštanju Hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj u Martin Brodu koje je obavio patrijarh srpski Porfirije.

Osveštanju Hrama prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome je za doprinos obnovi manastira Rmanj dodijeljeno najviše odlikovanje Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske – Orden novomučenika bihaćko-petrovačkih. Prigodnu zahvalnicu ove eparhije za doprinos Grada Prijedora u obnovi ove svetinje uručena je i gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je u svojoj besjedi da je sjaj ove obnovljene svetinje i zalog unutrašnje obnove srpskog naroda, te da je velika radost i blagoslov što se srpski narod sreo u ljubavi u ovom manastiru da se pomoli.
NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije poručio je okupljenim vjernicima da blistavi Rmanj danas počinje živjeti novim životom i da je ponos srpske tromeđe.
– U sabornosti i ljubavi je ispisana istorija Srpske pravoslavne crkve, te da se ne smije odstupiti od vlastitog identiteta. Sabrani ljubavlju Hristovom zajedno smo ispisali istoriju.
Manastir Rmanj je bio svjetlo nade i utjeha u vremenu ropstva, ali vjera srpskog naroda se ne može nikada ugasiti. Srpski narod traje i odolijeva jer istorija Rmnja uči da se ne smije odstupiti od identiteta. Malo nas je, ali smo žilavi i istrajni. Manastiru je i dalje potrebna podrška Republike Srpske, Srbije, a srpska tromeđa živi dok god se čuju crkvena zvona – istakao je episkop Sergije.
Manastir Rmanj u Martin Brodu datira iz 1443. godine, tokom istorije više puta je rušen i paljen, a krajem Odbrambeno-otadžbinskog rata je devastiran. Nalazi se na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne i više od 580 godina čuva od zaborava istoriju i kulturu srpskog naroda.

Izvor: prijedorgrad.org