U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije večeras je u sali prijedorskog pozorišta održan koncert u okviru manifestacije “Dan tradicije”.

Koncert je održan kao dio projekta “Sačuvajmo našu tradiciju” pod pokroviteljstvom kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom.
U programu je učestvovalo preko 130 članova kulturno – umjetničkih društava i to : ” Milan Mića Sučević” iz Žitišta / Srbiaj/ , Srpsko kulturno društvo ” Prosvjeta”, sekcija KUD “,Moslavina ” Garešnica iz Hrvatske, te Akademski KUD ” Mira Lukač” iz Drvara i Ansambl narodnih pjesama i igara ” Savan Runjo”, kao dio Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz izjavio je novinarima da je manifestacija “Dan tradicije” ustanovljena prije sedam osam godina na inicijativu Udruženja koreografa narodnih igara Srbije i Dečijeg kulturnog centra iz Beograda.
” Međutim kako se prije četiri godine, na isti dan počeo proslavljati zajednički praznik Dan sprskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, mi smo odlučili da u okviru tog praznik obilježavamo i taj dan tradicije” izjavio je Šormaz.
On je dodao da su tokom koncerta izvedene folklorne , narodne igre, izvorne pjesme, te guslarski nastup.
” Na programu je bilo sve ono što je vezano za našu tradiciju kojom se ponosimo, a čime se pokazuje koliko je ta naša tradicija raznovrsna i bogata unutar jednog naroda, jednog narodnog korpusa koji živi na različitih geografskim širinama i u različitim zemljama”, rekao je Šormaz.
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor: prijedorgrad.org