U gradskoj čitaonici u Prijedoru održana je tribina pod nazivom ” Jubileji srpske književnosti” na kojoj se okupljenoj publici obratio profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci Ranko Popović.

On je otvarajući tribinu istakao da je svaka naša godina u tom srpskom književnom kalendaru prilično puna.
“Među najznačajnije jubileje svakako spada obilježavanje 200 godina Letopisa Matice Srpske, čiji je prvobitni naziv bio Srbski letopis, a to je bar toliko da pomenemo najstariji živi književni časopis koji danas izlazi u čitavom svijetu ni manje ni više. Eto srpska književnost ima i takvu dragocjenost”, istakao je Popović.

On je dodao da je 1864. godine umro Vuk Stefanović Karadžić, što nije okrugla godišnjica , ali da je o Vuku prilika da se govori svake godine pogotovo sa tim nekim njegovim vezama ili s porovima sa tadašnjim krugom ljudi oko Matice srpske i njenog Letopisa.
” Tu su Branislav Nušić, prije njega Branko Radičević i 200 godina od rođenja, zaista veliki datum. Branislav Nušić, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, Branko Ćopić, Branko Miljković i sada bi se moglo redati sigurno još desetak značajnih datuma, ali o tome večeras je riječ zapravo da bi se i vidjelo koliko povodom tih značajnih datuma postoje pitanja povodom svih tih značajnih stvaralaca koja su vrlo aktuelna i danas a treba ih se sa vremena na vrijeme podsjetiti i po mom osjećanju te teme to je i smisao ove tribine”, rekao je Popović.
Večerašnju tribinu , koja je bila dio programa 52.Književnih susreta na Kozari, organizovala je Narodna biblioteka ” Ćirilo i Metodije”. Susreti se nastavljaju u utorak , 17. septembra kada će u Galeriji ” Sreten Stojanović” biti održano književno veče ” Susret sa Nenadom Grujičićem”.

Izvor: prijedorgrad.org