U Galeriji ” Sreten Stojanović” otvorena je izložba pod nazivom ” Sovilji”.

Direktor Galerije Boris Eremić izjavio je novinarima da je riječ o zajedničkoj izložbi čuvenih sugrađana , umjetničke porodice Sovilj.
” Zvuči paradoksalno, ali po prvi put će se predstaviti otac Milan, stric Duško, sinovi Radomir, Veso i Zoran sa preko 20 radova različitih tehnika, tematika, od instalacija preko grafika, crteža i slika i mislim da puna galerija govori da je ova izložba nešto što se zaista dugi čekalo”, rekao je Eremić.

On je dodao da je otac Milan Sovilj jedan od najznačajnijih naivnih slikara bivše Jugoslavije i dobitnik nagrade za životno djelo.
” Zatim tu je Veso Sovilj profesor i čuveni konceptualni umjetnik koji je zastupljen u nacionalnoj istoriji umjetnosti , ne znam da li to Prijedorčani znaju, jedan od najvećih živih konceptualnih umjetnika Balkana, zatim Radomir Sovilj, pjesnik , slikar, da kažem urbana legenda grada Prijedora i Zoran , najmlađi koji je dizajner i slikar i radi za ugledne firme i listove u Beogradu”, rekao je Eremić.
Najmlađi od tri brata umjetnika, Zoran Sovilj je izjavio novinarima da je imao sreću da odrasta uz stariju braću i da uči od njih.
” Smatram da je Prijedor uvek imao razumevanje za umetnike, pa i za moju porodicu, a ova izložba je kruna biografije jedne porodice , tog protoka vremena jer to je nešto što može da predstavi šta smo mi zaista u svojim biografijama i svojim radovima radili , ali može da pokaže i tu neku vrstu energije i zahvalnosti i ovom gradu, i ovoj galeriji i ovim ljudima koji su večeras sa nama”, rekao je Sovilj.
Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je bila velika čast pogledati po prvi put zajedničku izložbu jedne čuvene prijedorske umjetničke porodice.
” Da je Prijedor grad slikara i grad umjetnika, grad murala to definitivno potvrđuju ovakva dešavanja i ovakve institucionalne izložbe i događanja Definitivno ovo je jedinstven slučaj na području i bivše nam države da otac i tri sina budu tako daroviti, maštoviti i afirmisani umjetnici i velika je čast biti večeras ovdje sa tri brata, tri umjetnika “, rekao je Milješić.
Izložba će biti otvorena do 18. oktobra.

Izvor: prijedorgrad.org