Služenjem parastosta i polaganjem vijenaca u spomen-kompleksu “Kameni cvijet”, u Prijedoru je obilježen 15. septembar, Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Suprug Zore Petrović nestao je na bihaćkom ratištu i ni 29 godina od okončanja rata, ona ne zna gdje počivaju Dušanovi posmrtni ostaci.

“Nema smirenja za porodice nestalih, uvijek se to nekako ponavlja. Žalosno je to. Dok god se tijelo ne pronađe, porodice se ne mogu smiriti”, kaže Zora.

Iz Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ističu nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih lica BiH i sporošću samog procesa traganja.

“Vrše se pritisci na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo, ali Srpska mora da opstane zbog svih ovih ljudi koji su dali živote za nju. Zbog 936 poginulih grada Prijedora,  imamo zalog i obavezu da sačuvamo našu Republiku”, izjavio je Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik ove organizacije.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar rekao je da još uvijek postoji nada da se nađu posmrtni ostaci nestalih, kako bi mogli biti sahranjeni.

“Ovo je veoma tužan dan i danas u Prijedoru šaljemo poruke mira i tolerancije cijelom svijetu da se nikom ne desi ono što se nama desilo 90-ih godina”, naveo je Kolar.

Obilježavanju Dana nestalih i poginulih RS, prisustvovale su porodice poginulih boraca, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, policije te izaslanik predsjednika Republike.

Prema podacima Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, u Republici Srpskoj traga se za još 1.646 osoba. Od toga je 89 iz Prijedora, a ukupno 139 nestalih s područja prijedorske regije.

Izvor: kozarski.com