Srpska pravoslavna crkva proslavlja Prepodobnog Simeona Stolpnika 1. septembra po julijanskom, odnosno 14. septembra po gregorijanskom kalendaru.

Radi se o svetitelju i asketi koji je živio u 5. vijeku u Maloj Aziji i širio hrišćansku vjeru.

Na ovim prostorima vjeruje se da od današnjeg dana počinje period jesenje sjetve. Zbog toga se u mnogim selima i dalje praktikuje običaj nošenja sjemena u crkvu kako bi ga sveštenik blagoslovio i time obezbijedio uspješnu žetvu.

Takođe, običaj nalaže da se danas obrati pažnja na mjesec. Ako je mlad, vjeruje se da će žetva biti dobra, a godina plodna.

Svetog Simeona Stolpnika posebno poštuju poljoprivrednici i ratari. Oni koji seju konoplju, trebaju to da počnu danas, ali je prije sjetve potrebno staviti tri kuvana jaja u sjeme. Ta jaja kasnije treba da pojedu orači, a vjeruje se da će konoplja biti bijela poput jajeta.

Prema narodnim vjerovanjima, Sveti Simeon na današnji dan štiti usjeve od svih nesreća, pa se preporučuje da se baci sjeme u oranicu, makar “dva prsta”, kako bi godina bila plodna i uspješna.

Srpska crkva, kao i druge pravoslavne zajednice koje slijede julijanski kalendar, danas obilježavaju crkvenu novu godinu.

Sveti Simeon Stolpnik bio je asketa koji je živio na stubu. U svojoj osamnaestoj godini zamonašio se u manastiru Teleda, a zbog svoje revnosti u monaškom životu ubrzo je nadmašio druge monahe. Toliko je bio predan asketizmu da je nosio palmino uže koje mu se usijecalo u telo, stvarajući rane, prenosi Telegarf.

Kratko je živio u planini, u isušenom bunaru, a zatim na planini Kalat Siman, gdje je bio prikovan za stenu. Kako je vijest o njegovoj pobožnosti počela da se širi, sve više ljudi ga je posjećivalo, pa je, da bi izbjegao gužvu, sebi podigao stub visine 16 metara na čijem vrhu je živio, prenosi Telegraf.

Sa stuba je propovedao i molio se, a ispod njega je imao malo sklonište za molitvu. Stalno je postio, a ishrana mu se sastojala od vode i raskvašenog sočiva. Vjernici su mu pripisivali moć nad životinjama, uključujući opasne poput tigra, kao i proročanske sposobnosti. Vjerovalo se da je mogao da preobrati čak i najokorele razbojnike.

Prema legendi, Simeon Stolpnik je preminuo 459. godine u 103. godini života.

Autor: Srpskainfo