Grad Prijedor osvanuo je danas okićen zastavama Republike Srpske i Republike Srbije jer danas je 15.septembar , Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Današnji dan simbol je junaštva i jedinstva nacije koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gdje god da živi, slavi zajedničkim praznikom u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Ovaj dan je sjećanje na beskrajno rodoljublje, hrabrost, junaštvo i spremnost na apsolutnu žrtvu zarad slobode domovine jednog , srpskog naroda.
On sa sobom nosi i poruku da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju i vjeru, kao i o potrebi osnaživanja jedinstva srpskog naroda, ma gdje on živio.
Srpska trobojka je uvijek bila na čelu borbenih, svatovskih i drugih kolona i našim precima bila ponekad važnija od života jer je uvijek podsjećala da nam sloboda nema cijenu. Zato su bajraktari ginuli, a zastavu preuzimali drugi i tako sve do slobode jer gdje je zastava tu je i njen narod i njegova vječita težnja da bude jedinstven i slobodan.

Gradonačelnik Prijedora
Slobodan Javor