ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Олимпијска планина Јахорина прекривена је првим сњежним покривачем, тренутно дебљине два центиметра.

Poslije vrlo toplog i sušnog perioda, 13. septembra došlo je do naglog zahlađenja, a u Srpskoj je i dalje hladno i kišovito.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda saopštili su da je ljeto 2024. u većini predjela bilo najtoplije od kako se vrše mjerenja, uz najveći broj tropskih dana, sa temperaturom iznad 30 stepeni.

U većini predjela temperatura se nije spuštala ispod 30 stepeni od 20. avgusta, kada je bilo malo ispod 30, do 8. septembra, što daje niz od 19 uzastopnih tropskih dana.

Izuzetak, i apsolutni rekorderi ovog ljeta, su Bijeljina i Rudo, gdje je temperatura 20. avgusta ostala iznad 30 stepeni. Na ovim mjernim stanicama povezao se niz od čak 44 (Rudo) i 45 (Bijeljina) uzastopnih tropskih dana.

Naglo i vrlo izraženo zahlađenje, zahvatilo je naš region 13. septembra. Nagli pad temperature i jače padavine zahvatile su prvo sjeverozapadne predjele, gdje je temperatura opala za preko 15, ponegdje i blizu 20 stepeni, u odnosu na prethodni dan.

Hladni front je 13. septembra uveče zahvatio i istočne predjele, i na Jahorini i Bjelašnici je pao prvi snijeg ove sezone.

Pva dekada septembra bila je od 4 do 7 stepeni toplija od prosjeka, a druga dekada, do 14. septembra, od 1 do 3 stepena hladnije od proseka.

Autor: Maja Radoja

FOTO: SRNA