U organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije sinoć je u sali prijedorskog pozorišta održan koncert u okviru manifestacije “Dan tradicije”.

Koncert je održan kao dio projekta “Sačuvajmo našu tradiciju”, pod pokroviteljstvom kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom.

U programu je učestvovalo preko 130 članova kulturno-umjetničkih društava i to : ” Milan Mića Sučević” iz Žitišta (Srbija) , Srpsko kulturno društvo ” Prosvjeta”, sekcija KUD “,Moslavina ” Garešnica iz Hrvatske, te Akademski KUD ” Mira Lukač” iz Drvara i Ansambl narodnih pjesama i igara ” Savan Runjo”, kao dio Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz izjavio je da je manifestacija “Dan tradicije” ustanovljena prije sedam-osam godina na inicijativu Udruženja koreografa narodnih igara Srbije i Dečijeg kulturnog centra iz Beograda.

– Međutim, kako se prije četiri godine, na isti dan, počeo proslavljati zajednički praznik Dan sprskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, mi smo odlučili da u okviru tog praznik obilježavamo i taj dan tradicije – izjavio je Šormaz.

On je dodao da su tokom koncerta izvedene folklorne, narodne igre, izvorne pjesme, te guslarski nastup.

– Na programu je bilo sve ono što je vezano za našu tradiciju kojom se ponosimo, a čime se pokazuje koliko je ta naša tradicija raznovrsna i bogata unutar jednog naroda, jednog narodnog korpusa koji živi na različitih geografskim širinama i u različitim zemljama – rekao je Šormaz.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Srbiji.

Autor: Srpskainfo

FOTO: GRAD PRIJEDOR