Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas nakon sastanak na temu dalje sudbine ribnjaka ” Saničani” u stečaju da je evidentno da grad Prijedor po svaku cijenu želi dođe u vlasništvo ovog ribnjaka.

“Više puta sam naglasio da je Vlada spremna i to smo ponovili iz više naših razgovora sa predsjednikom Republike i predsjednikom Vlade i danas smo se usaglasili da je neophodno da se Vlada Republike Srpske obrati pismom namjere i zvanično pošalje dokument da je spremna da kupi ribnjak i da ga preda gradu na upravljanje”, izjavio je Javor.
On je izrazio zadovoljstvo što su i na prethodnoj sjednici Skupštine grada kao i na ranijim zasjedanjima , gdje se razgovaralo na temu ribnjaka, naišli na podržavanje svih odbornika.
” Svi odbornici su bili maksimalno korektni i prepoznali su problem i želju da se taj problem riješi”, rekao je Javor.

On je dodao da će u ovoj sedmici zatražiti hitan sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem o temi ribnjaka “Saničani” u stečaju kako bi se usaglasilo sve ono što je navedeno.
“Iskreno se nadam da će ovaj stečajni postupak biti okončan kroz nekih mjesec do dva i da će se ona govoriti o planovima za naredni period “, rekao je Javor dodajući da grad ne može bitno uticati na dinamiku postupka.
On je dodao da je procjena vrijednosti ribnjaka 5,5 miliona maraka, uključujući i najnoviju procjenu ribljeg fonda od pola miliona maraka, a da su potražiavnja tri miliona maraka, što je cijena ispod koje se ne može ići na budućim licitacijama.
“Kada dobijemo vlasništvo, ključna su ulaganja u pokretanje proizvodnje, a ona su višemilionska”, istakao je Javor.
Stečajni upravnik u ribnjaku “Saničani” Mirko Marčeta izjavio je danas da račun ribnjaka više nije blokiran i da će ove sedmice radnici dobiti jednu od zaostalih plata.
” Izvršene su sve dodatne procjene , pošto je skupština donijela odluku da se ribnjak prodaje kao pravno lice, napravljena je još i procjena ribljeg fonda i sad će se donijeti uslovi koji će se donijeti , a koje je predložio Odbor povjerilaca na koji način će ići licitacija. Među tim uslovima su da se zaposli tridesetak radnika, da se mogu prijaviti organi javne uprave, kao i oni koji se najmanje pet godina bave ribarstvom i da će se nastaviti ta djelatnost koja je registrovana”, rekao je Marčeta.
On je dodao da ima dobru saradnju sa gradskom vlašću i da je bilo prijedloga da ribnjak kupi Vlada Republike Srpske , što bi bio i najbolji način i da ga onda da na upravljanje gradu Prijedoru.
Mještanin Saničana Nenad Gvozden rekao je da je devet mjesnih zajednica naslonjeno na područje ribnjaka, da mještani negoduju zbog zapuštenosti imovine ribnjaka, zbog prisustva divljih životinja i straha od poplava zbog velike akumulacije vode.
Veljko Dragić jedan je od šest radnika ribnjaka, rekao je da su oni angažovani na održavanju i čuvanju imovine i ribljeg fonda, kontroli protoka voda i čišćenju propusta i ispusta .On se zahvalio na mogućnosti da radnici prisustvuju današnjem sastanku kako bi iznijele svoje probleme.
” Mi smo sentimenatlno vezano za ovo preduzeće gdje su radili i naši očevi, djedovi. Najvaći problem nas radnika je da radimo bze ličnog dohotka i već devet mjesec nismo dobili nijedne plate, doprinosi nam se ne uplaćuju od 2021. godine. “, rekao je Dragić.
On je dodao da se jedan od radnika , koji je imao zdravstvenih problemna, morao da da otkaz i prijaviti se na biro kako bi ostvario zdravstveno osiguranje da bi mogao ići na liječenje.

Izvor: prijedorgrad.org