U prijedorskoj galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je održano književno veče nazvano ” Susret sa Nenadom Grujičićem”.

Nenad Grujičić je književnik i dugogodišnji predsjednik “Brankovog kola”, institucije koja ove godine obilježava dva vijeka od rođenja Branka Radičevića.
Grujičićev susret sa ljubiteljima poezije upravo je i obilježila besjeda o Branku Radičeviću , velikom pjesniku srpskog romantizma.

” Dvestota godišnjica Branka Radičevića, veliki povod, moj Prijedor pre sto godina je obeležio tu godišnjicu, ja dolazim sada iz Brankovog kola gde radimo da na jedan uzvišen način kako bismo obeležili ovaj veliki jubilej”, izjavio je Grujičić novinarima.
On je podsjetio na njegov književni opus koji je posvećen Branku Radičeviću kao što su izdanja ” Kolo, kolo naokolo” i ” Ao, danče, ala si mi beo”.
Nakon besjede, predstavljena je nova Grujičićeva poema “Kozaro, sejo i pramajko” koja pjesnika povezuje sa zavičajem, sa epopejom Kozare kao svojevrsno opelo stradalim srpskim dušama na Kozari.
Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je večerašnji program susreta sa književnikom dio manifestacije 52.Književni susretri na Kozari.
” Radi se o etabliranom pjesniku, radi se o velikanu naše književnosti koji je idejni tvorac Brankovog kola i mi , kao što smo zagledani u majku , maticu Srbiju, tako smo zagledani i u Brankovo kolo tako da je on rado viđen gost na našim Susretima i vjerujem da je publika uživala u ovoj večeri sa Nenadom Grujičićem”, rekao je Milješić.
Inače, Nenad Grujičić je 2005. godine dobio nagradu “Skender Kulenović” za knjigu godine ” Svetlosti i zvuci”.
Književni susreti na Kozari nastavljaju se već sutra, 18.septembra kada je od 18,30 časova u Biblioteci “Ćirilo i Metodije” gdje je planirana posjeta učesnika Književnih susreta i uručivanje knjiga sa potpisom. Nakon toga, od 19,30 časova u prijedorskom pozorištu biće organizovana manifestacija ” 60 godina Književnih susreta na Kozari” u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor sa učesnicima Prvih književnih susreta na Kozari 1964. godine.

Izvor: prijedorgrad.org