Turistička sezona u Prijedoru uspješno je završena i nije bilo djela koja su uticala na stanje bezbjednosti, zaključilo je rukovodstvo Policijske uprave Prijedor. Tokom prošlog mjeseca smanjen je broj prekršaja javnog reda i mira za 27 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali pogoršano je stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Načelnik Sektora policije Zoran Jež podsjeća da su poginule tri osobe na dionicama od Prijedora do Dragotinje i Srednje Lamovite.

„Ukupno je evidentirano 86 saobraćajnih nezgoda što je za 19 manje, ili 18 odsto u odnosu na avgust 2023. godine. Negativan je pokazatelj da smo imali tri saobraćajne nezgode u kojima su tri osobe smrtno stradale i sve nezgode su bile na području grada Prijedora. Smrtno su stradali po jedan biciklista, motociklista i vozač putničkog automobila. Prethodne godine u istom periodu imali smo samo jednu saobraćajnu nezgodu sa smrtnom

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan kaže da su u avgustu zabilježene dvije provalne krađe i devet krađa.

„Kada je u pitanju oblast narkotika imali smo uspješne rezultate tokom osmog mjeseca. Obradili smo pet krivičnih djela i 11 prekršaja. Oduzeto je dva grama heroina, oko 100 grama kokaina i 400 grama marihuane. Jedno lice lišeno je slobode zbog 100 grama kokaina, sprovedeno je tužiocu, sud mu je odredio pritvor i mislim da se još nalazi u pritvoru“, kaže Karan.

Od ukupno 71 krivičnog djela, 18 je po nepoznatom izvršiocu. Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica je rekao da ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 93 odsto, dok je rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu 72 odsto.

„Od značjanijih aktivnosti bitno je spomenuti akciju kodnog naziva ‘Uno’ u okviru koje su policijski službenici PU Prijedor zajedno sa Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma izvršili pretres na više lokacija na području Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice i oduzeli veću količinu oružja i municije, 2.695 komada municije, 43 minsko-eksplozivna sredstva, 12 pušaka i pištolja. Za krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava nadležnom tužilaštvu dostavljen je  izvještaj protiv pet lica“, izjavio je Milojica.

Iz Policijske uprave Prijedor apeluju na sve vozače da poštuju saobraćajne propise i povećaju oprez u blizini škola. Podsjećaju da je potrebno da drže odstojanje i prilagode brzinu uslovima puta jer su ova dva faktora najčešći uzroci nezgoda u kišnom periodu.

Izvor: kozarski.com