Program ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari nastavljen je večeras posjetom književnika Narodnoj biblioteci ” Ćirilo i Metodije” koji su ovoj ustanovi uručili svoje knjige sa potpisom.

Među onima koji su posjetilin ovu ustanovu bio je i književnik Ranko Pavlović koji je novinarima izjavio da je mnogo puta bio u ovoj biblioteci bilo da je promovisao tuđe ili prisustvovao promociji svojih knjiga.

” Ovoj biblioteci, koju osjećam kao svoju, donio sam dvije knjige koje ću pokloniti sa potpisom i za koje vjerujem da ih ova biblioteka nema”, rekao je Pavlović novinarima.
Riječ je o “Zbirci kratkih priča” koju su zajednički objavili izdavači iz Beograda, Podgorice i Trebinja i zbirci pripovjedaka ” Strašni sud” koja je , kako je istakao Pavlović, naišla na dobar odjek i kod čitalaca i kod književne kritike.
Inače, Ranko Pavlović je 2013. godine dobitnik nagrade “Skender Kulenović” za knjigu godine “Dublje od slutnje”.
Svoju knjigu sa potpisom prijedorskoj biblioteci poklonila je i pjesnikinja Milica Špadijer istakavši pri tom da to čini sa ogromnim zadovoljstvom te da joj je čast da bude dio Književnih susreta na Kozari.
” Poklanjam moju drugu zbirku poezije ` Novo groblje` jer značaj ovakvih druženja , sastajanja i razmena ljudi koji stvaraju na srpskoj jeziku je nemerljiv i nadam se da će to nastaviti da bude praksa širom našeg divnog naroda i naše kulture”, istakla je Špadijerova.
Direktor Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je da ova ustanova godinama unazad daje doprinos ovoj manifestaciji koja promoviše književnost i populariše zavičajne pisce , kao i pisce iz regiona.
” Piscima se zahvaljujemo što su posjetili našu ustanovu i što su nam poklonili knjige sa potpisom koje će biti sačuvane kao rariteti i u zavičajnom zbirci i odjeljenjima , a na radost naših čitalaca”, rekla je Vila.
Inače , pored Ranka Pavlovića i Milice Špadijer među književnicima, učesnicima 52.Književnih susreta na Kozari u posjeti biblioteci večeras su bili i knjigu sa potpisom poklonili i Nikola Vujčić. Mirjana Bulatović i Željka Avrić.

Izvor: prijedorgrad.org