Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor večeras je priredilo program pod nazivom ” 60 godina prvih Književnih susreta na Kozari” .

Predsjednik Udruženja Željko Šormaz pojasnio da su tri učesnika prvih susreta iz te davne 1964. godine večeras govorili o tom kulturnom događaju i čitali svoju poeziju.
” Mi smo prije pet godina objavili knjigu `U srcu Kozara` autora Vladimira Krčkovskog, čija tema i jeste nastanak prvih Književnih susreta, tada susreta mladih pisaca Bosne i Hercegovine koji su kasnije doživjeli svoju transformaciju jednu pa drugu tako da postoje nekakve tri koncepcije Književnih susreta na Kozari, a mi se večeras prisjećamo tih prvih mada ćemo spomenuti u priči i sve ono što se dešavalo u proteklih 60 godina”, izjavio je Šormaz novinarima.

Vladimir Krčkovski, jedan od pokretača Književnih susreta na Kozari i organizator skupa mladih pisaca na Kozari u julu 1964. godine.
” Na tom prvom skupu, pored nas Prijedorčana , bilo dosta pjesnika iz raznih gradova tako da je skup uspio i prvih deset godina je to bio susret mladih pisaca na nivou BiH, a kasnije je formirana Književna omladina Jugoslavije da bi to kasnije organizovanje susreta prešlo na nivo književnika Jugoslavije”, prisjetio se Krčkovski.
On je dodao da je te Susrete definisao upravo Skender Kulenović te da je nakon njegove smrti književna nagrada dobila njegovo ime čiji je prvi dobitnik bio Branko Ćopić 1978. godine za cjelokupni književni opus.
” Ovi književni susreti i u današnjem izdanju , u čast Kozare i sjećanje na one dane Kozarske epopeje trebaju Kozari, a i Kozara treba njima odnosno nama”, poručio je Krčkovski.
Božo Milošević iz Trebinja / čija je sadašnja adresa Novi Sad / kao najmlađi učesnik tih prvih susreta na Kozari izjavio je da je njegovo učešće u tom događaju biti nešto što je ostavilo traga da se i dalje angažuje i da kao mladi pjesnik prvo osnuje klub u Trebinju , a poslije godinu dana pokrenu ” Dučićeve večeri poezije”.
” A Dučić je u to vrijeme bio zabranjen i čije smo stihove tada čitali na vanrednim časovima koji nisu bili dozvoljeni” , rekao je Milošević.
Treći učesnik večerašnjeg prisjećanja na početke Književnih susreta na Kozari bio je književnik Ranko Preradović.
Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da su Književni susreti na Kozari manifestacija koja je brend grada Prijedora, koja obilježava Prijedor u cijelom regionu.
” Ono što smo večeras imali priliku da vidimo jeste jedan osvrt, s obzirom da se nalazimo u godini obilježavanja 60 godina susreta i ovo je zaista jedan esencijalni, primarni događaj da smo sa prvim učesnicima i osnivačima Književnih susreta na Kozari imali priliku da razgovaramo, da iz njihovog ugla čujemo i saslušamo kako je došlo do toga”, istakao je Milješić.
Književni susreti na Kozari biće nastavljeni sutra, 19. septembra kada će od 12,00 časova pjesnici, učesnici susreta gostovati u školama u Prijedoru, Laktašima i Kozarskoj Dubici. U večernjem programu od 19.30 u pozorištu Prijedor biće održano centralno veče Susreta pod nazivom ” Kozara pamti” kada će ovogodišnjem laureatu Peri Zupcu biti uručena nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare”.

Izvor: prijedorgrad.org