Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave čudo Svetog Arhangela Mihaila.

U noći 18. na 19. septembar po gregorijanskom Sveti Arhangel Mihailo silazi u pakao da oslobodi duše onih pokojnih grešnika koji su za života bili kršteni i za koje se Pravoslavna Crkva moli.

Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonijemu kćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da kćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i uradio, pa je nakon molitve umio kćerku, koja je istog trenutka izliječena. Poslije tog čuda su se i on i kćerka krstili, a on je na tom mjestu sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Na grčkom jeziku riječ “arhi” znači glavni/prvi, a “angelos” znači vjesnik, anđeo.

Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anđela koja je učestvovala u stvaranju svijeta i branila čovječanstvo od palih anđela.

Na ovaj dan, vjeruje narod, obavezno treba moliti za izlječenje, ali i oprostiti grijehe svim nevjernicima i tada će im se ostvariti najveća želja – oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi, piše “Alo“.

Takođe običaj kaže da se i uoči 19. septembra pred spavanje treba pomoliti svecu.

Izvor: Alo