Novi Sad 27.05.2014. Ranko Rajovic lekar specijalista interne medicine i predsednik Mense, autor programa NTC sistem ucenja, intervju RAS foto Nenad Mihajlovic

Doktor Ranko Rajović smatra da djeca brzo zamrze školu zbog učenja napamet, a evo zašto je to loše.

Dr Ranko Rajović važi za najvećeg stručnjaka na našim prostorima u oblasti razvoja djece. Autor NTC (Nikola Tesla Centar) programa cjelovitog razvoja djeteta i osnivač Mense Srbija, u novom videu objavljenom na Instagram stranici NTC učenje objasnio je zašto djeca brzo počinju da gube interesovanje za školu.

– Šta se to dogodilo? U prvom razredu vole školu, u trećem više ne –  započeo je dr Rajović u videu.

– Znači, nešto se dogodilo. Ja kažem, ne može dijete biti krivo. Šta se dogodilo? Uče napamet. Prve velike lekcije, definicije, pjesmice koje uče napamet kreću od trećeg razreda. I oni to nauče, dođu u školu i šta osjete? Lupanje srca, znoje se dlanovi, lupaju arterije na vratu, karotide. A mozak je organ za preživljavanje. Šta mozak govori djetetu? Pa beži, spasavaj se – rekao je dr Ranko Rajović.

On je istakao da “mali bježe ispod klupa, veliki u WC, a najveći bježe iz škole”, te dodao da “moramo da shvatimo da smo negdje pogriješili”.

– Učenje napamet je greška. Čak i po najnovijim istraživanjima iz neuronauka – to je greška – zaključio je.

Inače, dr Ranko Rajović je i ranije govorio da je “učenje napamet besmisleno, ubija kreativnost. Djecu moramo učiti da misle”, prenosi Yumama.

Autor: Srpskainfo

FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RINGIER