U okviru Evropske sedmice mobilnosti u Prijedoru je danas obilježen Dan bez automobila.

Za učešće u ovoj aktivnosti na gradskim ulicama bilo je prijavljeno oko 500 učesnika, najvećim dijelom djece iz vrtića i iz nižih razreda osnovnih škola, izjavio je načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić.

On je naveo da grad Prijedor svake godine od 16. do 22. septembra obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti, vodeću kampanju Evropske komisije za podizanje svijestu i održivoj urbanoj mobilnosti.
“Cilj ove aktivnosti je da se promoviše promjena ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, ekoloških, prihvatljivih i inteligentnih transportnih rješenja. Ovdje smo da svi zajedno pošaljemo jednu zajedničku poruku svima da prilikom odluke o načinu putovanja razmisle o izboru prevoznih sredstava koji doprinose i očuvanju životne sredine, ali koji mogu i da naprave određene uštede u budžetima građana”, rekao je Milješić novinarima u Prijedoru.
Nikola Torbica iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske rekao je da je cilj da se ljudima prikaže da se može kretati i bez automobila, da se treba smanjiti upotreba automobila, naročito u gradovima, te da se koriste alternativna prevozna sredstva.
On je naveo da postoji i edukativni aspekt ove manifestacije, a to je da se djeca uče da se bezbjedno ponašaju u saobraćaju i kao pješaci i kao biciklisti.
“Kada na tom uzrastu steknu dobre navike u saobraćaju, biće psolije i bolji vozači”, dodao je Torbica.
Jelica Lubura iz Auto-moto saveza Republike Srpske rela je da se ova manifestacija obilježava na području Republike Srpske 20 godina i da moto ovogodišnje manifestacije ukazuje na potrebu da u gradovima i opštinama u kojima postoje zajedničke javne površine one budu pristupačne za sve.
“Prvenstveno se stavlja akcenat na biciklizam i na pješačenje. Kada postoji dovoljno velikih površina, biće svakako i viš učesnika u saobraćaju koji će koristiti te površine”, dodala je Lubura.
Danas od 11.00 do 13.00 časova centar grada bio je zatvoren za saobraćaj motornih vozila.

Izvor: prijedorgrad.org