“Cilј naše ustanove je da sposobnije korisnike osamostalimo za život. Naši radnici bi bili isklјučivo stručna podrška i nadzor korisniku, a oni bi samostalno živjeli u zasebnim stambenim jedinicima. Uradili smo i arhitektonski plan za projekat ‘Stanovanje uz podršku’. Imamo obećanja da bi izgradnja stambenih jedinica mogla krenuti u što skorijem roku, a u ovome nas podržava i Gradska uprava Prijedor”, rekao je direktor Doma Nikola Vujasinović.

Uprkos brojnim izazovima globalne i ekonomske krize, prošlu godinu ste poslovali pozitivno. Kako ste prevazišli probleme i izazove?

– Prethodni period bio je finansijski izuzetno turbulentan zbog opštepoznatih globalnih dešavanja. To nije zaobišlo ni našu ustanovu.

Međutim, domaćinskim odnosom prema poslovanju, te odličnom saradnjom i razumijevanjem Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, uspjeli smo prevazići negativne poslјedice ekonomske krize i nastaviti pozitivan trend poslovanja i u ovoj godini. Htio bih da naglasim da imamo izuzetnu saradnju sa centrima za socijalni rad sa područja Republike Srpske, ali i Federacije BiH.

Na čelu ste ove ustanove dvije godine. Koji projekti su realizovani i koliko sredstava je utrošeno za te namjene?

– Dvije godine su brzo prošle, s obzirom da se dosta radilo i ulagalo kako u infrastrukturu, tako i na pobolјšanju stručnog rada sa korisnicima da bi naša ustanova postala prepoznatlјiva kao lider u pružanju usluga socijalne zaštite. Od infrastrukturnih projekata trenutno su u fazi radovi ugradnje kotlova za grijanje na pelet, čime pokušavamo ostvariti određene uštede na energentima te ostavlјamo mogućnost grijanja na dva energenta, u skladu sa smjernicama energetske efikasnosti. Napravlјeno je zatvoreno dječije igralište, a trenutno je u fazi izgradnja i rekonstrukcija terena za košarku i odbojku kako bi naše sportske sekcije funkcionisale u punom obimu i imale uslove za rad. Izgradili smo prostor za uzgoj sobnog cvijeća kako bi baštovansko-cvjećarska sekcija mogla realizovati aktivnosti i tokom zimskog perioda. U toku je završna faza opremanja prostora za kulinarsku sekciju, opremili smo ambulantu u Domu i nabavili novi EKG aparat, kao i pristupne staze do dječijeg igrališta sa uređenim parkom. S obzirom da imamo povećan broj zahtjeva za smještaj, renovirali smo određen dio objekta u kojem će moći biti adekvatno smješteno 12 novih korisnika (grupa 8). Sva ova ulaganja imaju za cilј pobolјšanje uslova života za naše štićenike i nisu prošla neopaženo, jer je nagrada došla od strane Gradske uprave, gdje smo u okviru akcije “Uredi svoj vrt” proglašeni za najuređenije dvorište ispred javne ustanove, na šta smo veoma ponosni. U sve ove projekte utrošeno je blizu 350.000 KM.

Možete li nam nešto više reći o projektu osamostalјivanja korisnika?

– Cilј naše ustanove je da pokušamo sposobnije korisnike na neki način osamostaliti za život, gdje bi naši stručni radnici bili isklјučivo stručna podrška i nadzor korisniku, a oni bi samostalno živjeli u zasebnim stambenim jedinicima. Uradili smo i jedan arhitektonski projekat za „Stanovanje uz podršku“. Imamo obećanja da bi izgradnja stambenih jedinica mogla krenuti u što skorijem roku, čime bi ujedno počela i realizacija projekta. Bitno je istaći da u ovoj namjeri imamo podršku Gradske uprave Prijedor na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom. Izrazili su dobru volјu da nam pomognu u realizaciji ovog projekta građevinske i ostalih potrebnih dozvola.

Kakve rezultate ove godine bilјeži polјoprivredna ekonomija, s obzirom da ste u prošloj godini bili veoma zadovolјni prinosom povrća?

– Rad naše polјoprivredne ekonomije prepoznat je kako u neposrednom komšiluku, tako i u široj društvenoj zajednici. Prevashodni cilј ekonomije je okupacija korisnika, a ujedno i proizvodnja voća i povrća za potrebe ustanove. Najveći broj naših korisnika je angažovan na uzgoju povrća. Imali smo određenih problema sa sušom, ali bez obzira na sve, i ova godina je uspješna što se tiče polјoprivredne proizvodnje zahvalјujući predanom radu i znanju naših radnih instruktora.

Koliko je štićenika trenutno smješteno u Domu i imaju li sve što im je potrebno?

– Trenutno je u našoj ustanovi smješteno 180 korisnika iz čitave BiH. Svakim danom se trudimo da pobolјšamo uslove i kvalitet smještaja i boravka u ustanovi, kao i sadržajnost kroz razne sekcije, izlete, posjete sportskim događajima i ostalo.

Kako je organizovan život štićenika i kojim se okupacionim aktivnostima bave?

– Život korisnika je organizovan na način da ih što više okupiramo kroz razne sekcije, kreativne radionice i izlaske iz ustanove.

Trenutno imamo sledeće sekcije: sportska, baštovansko-cvjećarska, polјoprivredna, dramska, muzičko-plesna i kulinarska. Opremanjem kino-sale dobili smo mogućnost projekcije filmova, a u istom prostoru često organizujemo „karaoke“, u čemu korisnici posebno uživaju.

Dom za lica sa invaliditetom u julu je posjetio Alen Šeranić, ministar zdravlјa i socijalne zaštite RS. Razgovarali ste o unapređenju socijalne zaštite korisnika. Šta se još može uraditi ili kojim mjerama bi se mogao pobolјšati njihov boravak u Domu?

– Dobili smo pohvale za rad od strane ministra Šeranića, što je najveća zasluga naših radnika. Ministru sam skrenuo pažnju na problem nedostatka kvalifikovane radne snage za ovu specifičnu vrstu djelatnosti kojom se bavimo. Od strane ministra dobili smo razumijevanje i uvjerenje da će raditi na pobolјšanju standarda radnika kako bi zadržali postojeće i privukli nove kvalifikovane radnike i sačuvali postojeći i još više podigli nivo usluga. Najveći iskorak za našu ustanovu bila bi potpuna realizacija i implementacija projekta „Stanovanje uz podršku“ čime bi upotpunili sadržaj, a usluge podigli na nivo evropskih standarda.

– Ombudsmen za lјudska prava prepoznao je naš kvalitetan rad sa korisnicima Doma. Rezultat toga je pozitivan izvještaj o stanju u našoj ustanovi. To je ujedno dokaz da su u prethodnom periodu menadžment i svi zaposleni radili kvalitetno i predano. Pozitivan izvještaj dodatno nas je motivisao da nastavimo ovim putem za dobrobit naših korisnika, što je nama glavna ideja vodilјa u ovoj djelatnosti – rekao je Vujasinović.

Izvor: kozarski.com