Prijedor je uvršten u sedam izbornih jedinica u kojima će na predstojećim lokaslnim izborima na pojedinim biračkim mjestima glasanje biti održano uz pomoć skenera. Prezentaciju novog načina glasanja u gradu na Sani održali su predstavnici USAID-ove podrške izbornom integritetu, koji su naglasili da proces nije komplikovan. “Ovdje građanima pokazujemo zapravo koliko je jednostavno koristiti skenere. Oni dobijaju jasne instrukcije od članaova  biračkog odbora, nakon toga pristupaju procesu skeniranja gdje skener daje jasne poruke i instrukcije kako da obave taj proces. Sve je vrlo jednostavno. Lisitć se prisloni na otvor skenera, on automatski dalje obrađuje glasački listić i daje informaciju da je uspješno izvršen proces skeniranja. Samim tim, završeno je i glasanje i nakon toga građani mogu napustiti biračko mjesto, sigurni da je njihov glas zaštićen jer, kutija je zaštićena, skener radi fotografije, snimke glasačkih  listića koji se kasnije mogu provjeriti i na taj način se štiti integritet izbornog procesa”, rekao je Adin Šabić, iz USAID-ove podrške izbornom integritetu.

U Udruženju građana DON vjeruju da će nove tehnologije doprinijeti da izbori ubuduće budu fer i pošteni i bez mogućnosti bilo kakvih manipulacija. “Prijedor je jedna od pilot opština u kojoj će na određenom broju biračkih mjesta biti skeneri tako da će to dobro doći da vidimo koliko smo zaista odgovorni i koliko ove tehnologije mogu da pomognu fer i poštenim izborima”, naglasila je Murisa Marić, izvršni direktor DON-a.

Na biračkim mjestima na kojima budu postavljeni skeneri, glasači će sve neophodne informacije dobiti od članova biračkih odbora.

Izvor: kozarski.com