Programom pod nazivom ” Veče laureata” održanom u Galeriji ” Sreten Stojanović” u Prijedoru su završeni 52. Književni susreti na Kozari.

Ovo veče je bilo posvećeno Peri Zupcu , dobitniku nagrade Skender Kulenović- Književni vijenac Kozare, a o njegovom književnom opusu govorila je književnica Mirjana Bulatović.
” To je običaj da pjesnik laureat pozove svog prijatelja koji igra ulogu jednog odabranog reflektora koji treba da osvetli njega i njegovo delo i to smo isplanirali, a imamo radost da je tu bio i Perin sin Miloš Zubac koji je kantautor, a pri tom i doktor književnosti koji se jako lepo razume u sve ovo što se dešava ovih dana i njegova koleginica Sonja Segić tako da je ovo bilo jedno jako lepo književno – muzičko veče”, rekla je Bulatovićeva.
Inače, Pero Zubac kojem je sinoć uručena nagrada ” Skender Kulenović- Književni vijenac Kozare” danas je bio u posjeti Kozari gdje je kod Skenderove biste položio vijenac i zasadio drvo te govorio prigodne stihove.

Pero Zubac je govoreći o utiscima boravka u Prijedoru i dobijenoj nagradi izjavio da u njegovoj bibliografiji postoji spisak nagrada kojih ima više nego godina života, ali da samo tri-četiri mogu da konkurišu ovoj nagradi.
” Meni Skenderova nagrada, kao i svakom čoveku koji je pročitao ` Stojanku majku Knežopoljku` ili bar jedan njegov sonet, mnogo znači, a drugo kad sam video kako to izgleda” , rekao je Zubac.
On je dodao da je poseban utisak bio tokom današnjeg boravka na Kozari gdje je stajao pored biste i govorio o Skenderu.
” U jednom momentu počeo sam da skidam lišće sa njegove biste i da drugo ništa nije bilo nego da dođem u Prijedor i da mu skidam lišće sa biste …”, rekao je Zubac.
Urednik programa 52. Književnih susreta na Kozari Zoran Stanić izjavio je novinarima da su susreti počeli 2. septembra i da su obuhvatili deset programa u okviru kojih i osam posjeta školama regije.

Izvor: prijedorgrad.org