Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je novosadska policija uhapsila osobu, koja je skinula, gazila i zapalila zastavu Srbije.

Novosadska policija uhapsila je Malinu Milenković (1982) iz Novog Sada, koja je skinula, gazila i zapalila zastavu Srbije. Ona će biti predata na dalje postupanje tužilaštvu zbog krivičnog djela povrede ugleda države Srbije, izjavio je ministar Dačić.

– Nepoznata žena skinula je srpsku zastavu sa zida firme, gazila po njoj, a zatim je i zapalila – piše u opisu videa.

Kako se vidi na snimku, žena je bacila trobojku na pod, potom je zapalila, najvjerovatnije upaljačem, a onda mirno stajala čekajući da zastavu uhvati plamen.

U jednom trenutku pored žene i zapaljene zastave prolaze sugrađani. Ipak, nisu obratili veliku pažnju na ovo krivično djelo, te su samo odšetali dalje.

Čini se da je njihov postupak najviše razbjesnio Novosađane u komentarima, jer po pitanju paljenja zastave nisu ništa učinili.

– Oduzimanje državljanstva i protjerivanje u najbližu neprijateljsku zemlju – piše u jednom od komentara.

Kako stoji u Zakonu o izgledu i upotrebi zastave, grba i himne Republike Srbije, kazne za nepropisno korišćenje zastave ili grba mogu ići i do 500.000 dinara.

U članu 173. Krivičnog zakonika navodi se: Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri mjeseca, piše Blic.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FOTO: NS UŽIVO / SCREENSHOT