U petak, 27. septembra, biće obilježen Svjetski dan turizma. Tim povodom Turistička organizacija grada Prijedora organizovala je promociju novog projekta pod nazivom “Virtuelna šetnja 360”, naglašavajući da turizam ima značajnu ulogu u promovisanju mira, međusobnog razumijevanja i globalne solidarnosti. “Turizam spaja ljude. Ljudi putuju, upoznaju druge kulture, tradicije i vjere, šireći time mir i međusobno razumijevanje. Grad Prijedor je prepoznatljiv i bogat po svojoj kulturno istorijskoj baštini i kao takav pravi primjer da turizam može pomiriti različitosti. To pokazujemo kroz organizovanje brojnih manifestacija u toku cijele godine, od međunarodnih festivala, kulturnih manifestacija pa i dobre saradnje sa drugim gradovima i opštinama u regionu. Turistička organizacija je opredijeljena za inovacije i za unapređenje promotivnog i pristupačnog turizma i praćenje modernih tokova prezentacije i promocije grada i samog turizma. Virtuelna šetnja je projekat kojim smo željeli da pružimo građanima i svim posjetiocima da iz udobnosti svoga doma posjete grad, prošetaju ulicama, upoznaju se sa muzejom, galerijom, pozorištem, brojnim kulturnim i vjerskim objektima koje grad Prijedor nudi. Predstavićemo i novu brošuru grada na koju smo ponosni i podsjetiti da je još uvijek u toku nagradna igra koju smo organizovali i u kojoj mogu da učestvuju svi naši sugrađani, prateći zvanične stranice Turističke organizacije i Potkozarske kuće”, rekla je Dijana Aramanda, v.d. direktora Turističke organizacije.

U projektu virtuelne šetnje učestvovale su brojne prijedorske ustanove kulture među kojima je i Galerija “Sreten Stojanović”. “Mislim da je u današnjem vremenu vrlo značajno promovisati kulturu i na ovaj način. Percepcija, da kažem konzumenata kulture je promijenjena i ustanove kulture moraju ići korak naprijed, ka svojim konzumentima, odnosno ljudima koji vole i poštuju kulturu. Mislim da je ovo jedna izuzetna stvar u promociji kulture grada Prijedora”, naglasio je Boris Eremić, direktor Galerije.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma je “Turizam i mir”. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ističu da Prijedor ima šta da ponudi kada su u pitanju vjerski objekti i vjerski turizam, dodajući da crkva uvijek poziva na mir. “Čim se pomene vjera i crkva to se svakako povezuje sa mirom. Mi u crkvama sa oltara uvijek propovijedamo mir, ljubav, jevanđelsku ljubav, slogu i zajednički život ovdje u ovozemaljskom životu”, kaže protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

Izvor: kozarski.com