U organizaciji Doma zdravlja Prijedor i privatne zdravstvene ustanove  Specijalistički centar “Dr Predojević” u Prijedoru će u subotu, 28. septembra biti održan simpozijum sa međunarodnim učešćem o poremećajima iz autističnog spektra.
Simpozijum je namijenjen doktorima medicine, specijalistima porodične medicine, pedijatrije, psihijatrije i dječje i adolescentne psihijatrije, potom psiholozima, defektolozima, logopedima, edukacionim rehabilitatorima, nastavnicima i pedagozima.
“Kao jedan od članova Organizacionog odbora mogu reći da smo se mi po prvi put odlučili na tako veliki korak s obzirom da se radi o domaćem simpozijumu sa međunarodnim učešćem jer učestvuje i dio eksperata iz oblasti koje su vezane za neuro-pedijatriju, neuro-psihijatriju i dječju i adolescentnu psihijatriju ali i psihijatriju odraslih ljudi koja će govoriti o poremećajima iz autističnog spektra, ne samo o autizmu nego i o onim srodnim oboljenjima koja pripadaju tom spektru, a to su još Aspergerov sindrom i određeni specifični poremećaji u razvoju. Simpozijum koji će biti zasnovan na naučnoj osnovi biće dovoljno razumljiv kroz koncepte samih oboljenja, rizičnih faktora, ranog otkrivanja i dijagnostike, što je jako bitno jer se treba otkrivati u periodu između druge i treće godine života”, rekao je načelnik Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor Goran Račetović.

Kako navode iz ove ustanove cilj simpozijuma je formiranje budućih timova kroz osnivanje Centara za rani rast i razvoj.
“Kroz predavanja ćemo pokušati da se odrede smjernice, kako bismo kroz tuđa iskustva izgradili vlastita i kako bismo formirali neke buduće timove. S obzirom da je došlo do novih razvojnih politika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i osnivanju Centara za rani rast i razvoj, Dom zdravlja Prijedor, kao jedan regionalni centar, će biti mjesto u kome će razvoj teći tako da ćemo svi učestvovati u tome da se što više bavimo savjetima, edukacijom i da formiramo timove koji će biti usmjereni na rad sa ovom vrstom populacije”, dodao je Račetović.

Predavači su subspecijalisti neuropedijatrije, pedijatrijske neurologije, perinatalne medicine, kliničke genetike i kliničke neurofiziologije i epileptologije, dječje i adolescentne psihijatrije,  te specijalisti psihijatrije i pedijatrije, iz zdravstvenih ustanova i univerziteta iz Banjaluke, Ljubljane, Rijeke, Splita i Prijedora.
Zbog velike zainteresovanosti učesnika, simpozijum će biti održan u hotelu “Prijedor”, sa početkom u 9.00 časova. Pokrovitelj ovog događaja je grad Prijedor.

Izvor: kozarski.com