НОВИ ГРАД, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Новом Граду данас је озваничен почетак геолошких истраживања у доњем току ријеке Уне, ради дефинисања утицаја планираног складишта радиоактивног отпада на локацији Tрговска гора.

U Novom Gradu danas je ozvaničen početak geoloških istraživanja u donjem toku rijeke Une, radi definisanja uticaja planiranog skladišta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.
“Angažovali smo dovoljno eksperata koji mogu da utvrde da je ovaj prostor takav da nije moguće graditi objekat te vrste”, rekao je Borislav Bojić, koordinator Ekspertskog i Pravnog tima u Ministarstvu spoljnih trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, zaduženog za sprovođenje postupka sprečavanja Hrvatske u izgradnji skladišta radioaktvnog otpada.

Bojić je naveo da je jasno da Hrvatska neće odustati od namjere da ovaj otpad odlaže u dolini rijeke Une.

On je naveo da su Ekspertski i Pravni tim dali odgovor šta treba da sadrži Studija uticaja na životnu sredinu koju radi Hrvatska.

“Ovih dana ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac podnio je zahtjev Savjetu ministara koje je odobrilo da Ministarstvo formira komisiju koja će odabrati međunarodnu ekspertsku grupu za pravnog savjetnika”, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, ekspertska grupa će, koristeći se znanjima ovdašnjih pravnika, biti spremna da sprovodi cijeli postupak kako bi Hrvatska bila spriječena u namjeri da gradi skladište radioaktivnog otpada.

On je rekao da je odabrana francuska kuća, te da se očekuje da će Košarac ovih dana potpisati ugovor.

“Hrvatska je odabrala englesku kuću. Dobro joj je poslužio odgovor iz BiH koji je sadržavao sve elemente koje treba da ima studija uticaja na životnu sredinu. Ministar Košarac je doveo postupak do toga da imamo kapacitet da možemo da odgovorimo izazovima koje je pred nas postavila Hrvatska”, istakao je Bojić.

On je naveo da je ovo ozbiljan problem i da bi Hrvatska trebalo da se odluči da radioaktivni otpad skladišti u Sloveniji.

“U Krškom će biti građen novi blok nuklearne elektrane. Oni u Vrbini imaju prostor za skladištenje radioaktivnog otpada. U Sloveniji imaju kadrovske i druge potencijale, dok u Hrvatskoj nemaju ta iskustva”, naglasio je Bojić.

On je dodao da zbog toga Hrvatska treba da plati Sloveniji da se radioaktivni otpad skladišti tamo gdje je nastao.

Inženjer geologije Uroš Jurošević pojasnio je da je riječ o području za koje nema podataka o ranijim geološkim istraživanjima, te da će licencirano preduzeće “Ipin” iz Bijeljine obaviti hidrogeološka i geofizička istraživanja.

On je rekao da je planirano kopanje plitkih pizometarskih bušotina koje će služiti za monitoring uticaja rijeke Une na podzemne vode i kontrolu kvaliteta.

Kada je riječ o geofizičkim istraživanjama, planirani su dubinski zahvati od 200 metara.

Direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja Mladen Tomić rekao je da Zavod na ovom prostoru već duže vrijeme sprovodi istraživanja, a da su danas počeli terenski radovi.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da će podaci koji se prikupe poslužiti za argumentaciju Ekspertskog i Pravnog tima.

“Vjerujemo da ćemo u kratkom vremenu dostići nivo koji Hrvatska ima i da ćemo imati pravu sliku i moći potkrijepiti argumente da lokacija, koja je planirana, nije odgovarajuća”, rekao je Drljača.

Prije obilaska lokacije na kojoj se rade istraživanja, održan je sastanak u zgradi opštine Novi Grad.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Izvor: SRNA/kozarski.com

Foto: SRNA