Na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ četvrte takmičarske večeri publici se predstavilo Bosansko narodno pozorište sa predstavom „Kiselina“ reditelja Nermina Hamzagića. Prvak Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Mirvad Kurić koji je prvi put nastupio pred prijedorskom publikom izrazio je žaljenje zbog manjka međunarodnih pozorišnih festivala, kakav je „Zlatna vila“ na našim prostorima.
„Do sada nisam imao priliku da učestvujem na ovom festivalu. Koliko sam čuo od kolega o ‘Zlatnoj vili’ mogu da kažem sve najbolje od ljudi relevantnih do čijeg mišljenja držim po pitanju teatra. Kako vidim ovaj festival pretenduje da bude jedan od boljih regionalnih festivala s obzirom da iz svih dijelova regiona dolaze kvalitetne predstave. Mislim da je budućnost ovog festivala velika. Nažalost malo imamo u našoj zemlji ovakvih međunarodnih festivala takičarskog karaktera“, rekao je Kurić.
Naglasio je i to da je pozorište živa stvar i da sa godinama podliježe promjenama isto kao i festivali koji ako žele da idu u korak sa vremenom moraju napredovati.
„Teatar se mijenja u cijelom svijetu pa tako i kod nas. Publika traži drugi jezik, traži neke svoje kodove i mi to moramo da poštujemo i da se trudimo da naše kodove publika uspije da pročita. Želim reći da ono što se radilo prije deset godina i način na koji se radilo, sada u neku ruku može biti smiješno. Tako isto i mi glumci idemo ka tome. Gledam po sebi, ja ne igram kao što sam igrao prije deset godina niti ću igrati za deset godina kao što igram danas. Zahtjevi publike su drugačiji, publika želi nešto drugo tako da cijeli taj razvoj teatra, rediteljskih zahtjeva, tekstova i način na koji glumci igraju se pomjera, a festivali upravo doprinose tome da vidimo gdje smo, šta smo i na kom nivou“, istakao je Kurić. Po riječima prijedorske glumice Zorice Jojić koja je zadužena da vodi ovogodišnji prateći program festivala, kvalitet predstava učesnica je neupitan uzimajući u obzir da sve imaju već osvojene nagrade na nekim od festivala.
„Ove godine selektor festivala Zoran Baroš uradio je izuzetan posao. Ja ne znam kako je on od 25 prijavljenih predstava odabrao ovih pet jer se ne zna koja je od koje bolja. Tako da mislim da publika zaista uživa punim srcem i punim čulima u predstavama koje gledaju na našem festivalu“, rekla je Jojićeva.
Ona je dodala i to da ima utisak da je svake godine bolji kvalitet predstava koje se prijavljuju, što svakako ima veze i sa organizacijom samog festivala.
„Ako imate kontinuitet u radu festivala vrlo je vjerovatno da će se ubrzo pročuti za to i na taj način će vam se javiti veći broj onih koji bi došli i nastupili na festivalu. Samim tim selekcija je puno šira i znači da selektor festivala ima veću mogućnost da odabere zaista dobre predstave, čime se podiže i sam nivo festivala po pitanju kvaliteta“, dodala je Jojićeva.
Večeras, zadnje takmičarske festivalske večeri nastupiće Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka sa predstavom „Maratonci trče počasni krug“.
Pozorišna zavjesa na ovogodišnjem festivalu biće spuštena u subotu, 28. septembra, dodjelom festivalskih nagrada.

Izvor: kozarski.com