„Dom za starija lica Prijedor izmirio je dug za poreze i doprinose u iznosu većem od tri miliona KM. Naši radnici konačno imaju u potpunosti uplaćene sve obaveze za penziono i zdravstveno osiguranje i, za mene je to predstavlјalo najvažniju prekretnicu u mom radu i veliko olakšanje“, kaže za „Kozarski vjesnik“ direktor Marija Ličanin.

Na koji način, odnosno iz kojih vrsta prihoda, je Dom uspio da riješi višegodišnje dugove?

– Kada sam stupila na mjesto vršioca dužnosti direktora JU Dom za starija lica Prijedor, 22.07. 2022. godine, štrajk radnika bio je u toku. Kasnila je isplata šest mjesečnih plata i 40 mjesečnih prevoza, kao i mnoga druga zakonom zagarantovana prava radnika. Račun u banci bio je blokiran. Pored  duga za poreze i doprinose, koji je iznosio više od tri miliona KM, dug radnicima za plate i prema dobavlјačima bio je preko dva miliona KM.Pomoć Ministarstva zdravlјa i socijalne zaštite, odnosno Vlade RS, bila je klјučna u rješavanju naših finansijskih problema. Jedan dio sredstava dobili smo iz sredstava Kompenzacionog fonda, jer je ustanova bila pogođena i uslovima koje je izazvao korona virus. U tom periodu značajno je opao broj korisnika. U momentu mog dolaska, imali smo 149 korisnika. Drugi dio smo dobili iz interventnih sredstava Ministarstva zdravlјa i socijalne zaštite. Ta sredstva smo iskoristili i za isplatu dobavlјača, jer je i dug prema njima bio jako velik. Moram da se zahvalim na strplјenju i podršci koju smo imali od njih. Prvog jula ove godine realizovali smo kredit od 1.100.000 KM, za koji smo dobili garanciju Vlade RS, kojim smo zatvorili i poslјednji dio dugovanja prema Poreskoj upravi RS. Mislim da je Vlada time pokazala koliku podršku imamo sa njihove strane i koliko vjeruju u napredak u radu koji smo pokazali. Iskoristili smo privremeni Zakon o izmjeni zakona o otpisu potraživanja, kojim se svim dužnicima koji isplate cjelokupan dug prema Poreskoj upravi RS za poreze i doprinose, otpisuju sve pripadajuće kamate.

Koliko Dom ima zaposlenih radnika i imate li problema sa nedostatkom medicinskog kadra koji je inače problem u zdravstvenom sektoru?

– Dom trenutno zapošlјava 80 radnika. Prilikom preuzimanja dužnosti direktora, imali smo veliki problem sa nedostatkom svih struka radnika, jer su lјudi napustili ustanovu zbog kašnjenja plata. Trenutno nemamo problem sa zapošlјavanjem ni medicinskog kadra ni bilo koje druge struke. Svakodnevno lјudi dolaze i raspituju se za slobodna radna mjesta. To mi je izuzetno drago, jer je i to pokazatelј da se dobar glas i među radnicima širi. Mi smo kao ustanova u zakonskoj obavezi da na svakih 10 novih korisnika zaposlimo jednog njegovatelјa, a na svakih 30 korisnika i jednog medicinskog tehničara. Trudimo se da ispoštujemo taj zahtjev, tako da se broj radnika u skladu s tim i povećava.

Kako ocjenjujete odnos zaposlenih prema korisnicima?

– Moj prvi zahtjev pri stupanju na mjesto vršioca dužnosti direktora ticao se odnosa prema korisnicima. Imajući u vidu da naši korisnici dolaze iz različitih sredina i uslova života, zahtijevala sam od svih zaposlenih da taj odnos bude pun poštovanja, razumijevanja i strplјenja. Korisnici su došli u našu ustanovu iz različitih razloga. Nekad je u pitanju bolest, nekad starost, nekad usamlјenost, ali ono što je zajedničko svima je da očekuju prijatnu riječ i topao prijem. To je prvi uslov za rad u ovoj ustanovi. Propusta ima, svakako, ali su naši napori usmjereni da ih dovedemo na najmanju moguću mjeru. Dom za starija lica je ustanova koja ispunjava sve standarde po pitanju uslova smještaja. Sobe su prostrane, zajedničke prostorije na svakom spratu prilagođene svim vrstama korisnika. Naši korisnici sa raznim vrstama pomagala mogu slobodno da se kreću i za to imaju veliki prostor, što je u zimskom periodu i kada vremenski uslovi ne dozvolјavaju boravak izvan ustanove, jako značajno. Mi svakodnevno unapređujemo uslove smještaja. Renoviraju se kupatila, vrše redovna krečenja prostora, sve sobe su opremlјene televizijskim aparatima, tako da i taj segment naše ponude dižemo na viši nivo.

Koliki su smještajni kapaciteti i da li su svi popunjeni?

– Kapacitet ustanove je 221 korisnik i sa ponosom mogu da kažem da smo sa današnjim danom popunili kapacitet 100 odsto. Korisnici dolaze sa raznih strana. Većina je iz Prijedora i okolnih mjesta, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, Banja Luke, ali imamo i korisnike iz Federacije BiH, Bihaća, Sanskog Mosta, Velike Kladuše i drugih mjesta. Takođe imamo korisnike koji su inostrani penzioneri, a poželјeli su da penzionerske dane provedu u svom zavičaju.

Koliko iznose cijene za smještaj i da li je u planu njihovo povećanje?

– Za samostalne korisnike cijena je 950 KM, a za zavisne 1.050 KM. Za boravak u jednokrevetnoj sobi treba izdvojiti 1.200 KM. Takođe u ponudi su i dva luksuzna apartmana i smještaj u njima iznosi 1.800 KM. Za sada ne razmišlјamo o povećanju cijena, ali kraj godine je vrijeme kada vršimo konačne procjene, pa ćemo tada sumirati prihode i rashode i vidjeti kakva je konačna procjena.

Nedavno ste najavili renoviranje nepopunjenih soba i nekoliko kupatila. Da li je taj posao završen?

– Mi kontinuirano renoviramo kupatila i sobe. Korisnike premještamo na određeno kratko vrijeme u druge sobe dok renoviramo njihove. To je jedini način, jer su kapaciteti popunjeni. Naravno, za sve to tražimo saglasnost i korisnika i potpisnika ugovora.

Šta je tokom Vašeg rukovođenja Domom urađeno po pitanju pobolјšanja uslova smještaja i funkcionisanja ustanove?

– Moje rukovođenje je obilјežio jako težak početak, ali mogu da kažem da su uslovi u Domu pobolјšani u svakom pogledu. Zaposlen je radni terapeut koji osmišlјava kvalitetno popunjavanje slobodnog vremena korisnika, u skladu sa njihovim interesovanjima i sposobnostima. Povećan je broj njegovatelјa koji rade neposredno na njezi i ličnoj higijeni korisnika. U planu je i dalјe povećanje broja njegovatelјa u skladu sa rastom broja korisnika. Samim tim se kvalitet usluge podiže. Za koji dan očekujemo i početak rada psihologa koji će pružiti podršku, prvenstveno našim korisnicima koji imaju poteškoće u mentalnom zdravlјu kao i ostalima kojima to bude potrebno. Renoviran je krov iznad kafe-bara, a u planu je i potpuna reparacija krova glavnog objekta. Renovirana su i potpuno opremlјena dva dvosobna apartmana, 10 soba i kupatila, dvije velike terase, kao i prostor ispred ulaza Doma u kome je zasađeno ukrasno drveće. Postavlјeno je sedam klima-uređaja i u svim sobama su postavlјeni televizijski aparati. Internet je dostupan u svim sobama. Nastavlјa se renoviranje soba i zajedničkih prostorija. Zaposlili smo frizera, tako da korisnici imaju potpuno besplatnu uslugu šišanja, brijanja, feniranja i farbanja. Pobolјšani su i uslovi za rad radnika, jer je obezbijeđena sva neophodna oprema za rad. U planu je sređivanje zajedničkih prostorija u Gerijatrijskom odsjeku, kao i soba. Skloplјeni su reprogrami za sve obaveze koje smo imali i rate se uredno izmiruju. Nakon dužeg niza godina, prvi put smo završili godinu pozitivnim finansijskim rezultatom, što nam je i omogućilo da podignemo kredit i izmirimo obaveze po pitanju poreza i doprinosa.

Pored centralnog objekta, Dom u svom sastavu ima i objekat stare bolnice na Urijama. Da li postoji razlika između uslova smještaja?

– U oba objekta su dobri uslovi za smještaj. Ishrana, osoblјe, rad sa korisnicima je isti. Osoblјe se rotira u radu i korisnicima se posvećuje jednaka pažnja. Jedina razlika je u tome što je glavni objekat otvorenog tipa, a Gerijatrijski odsjek zatvorenog. Korisnici Gerijatrijskog odsjeka su, i pored toga, jednako zastuplјeni u svim aktivnostima kao što su izleti, druženja, šetnje, muzičke večeri, priredbe i kreativne radionice, zajedno sa korisnicima iz glavnog objekta.

Dom je osnovala Vlada RS, ali za funkcionisanje svake ustanove bitna je  saradnja sa lokalnom upravom. Kako ocjenjujete saradnju sa Gradskom upravom u Prijedoru?

– Saradnja sa Gradom Prijedorom uvijek je bila na obostrano zadovolјstvo. Svi naši zahtjevi i molbe su uvaženi u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Za vrijeme pandemije, Grad je uvrstio naše radnike u jednokratnu pomoć koju je dijelio svim zdravstvenim radnicima. Na tome smo jako zahvalni. U budućnosti imamo u planu molbu za izradu nekih idejnih rješenja za određene adaptacije i renoviranja i imamo dogovor sa gradonačelnikom da nam Zavod za izgradnju grada Prijedora u tome pomogne. Imamo obećanje gradonačelnika za pomoć u isplati naših zaostalih dugovanja prema Toplani Prijedor. Svi naši radnici i korisnici su zadovolјni, jer znaju da Grad Prijedor uvijek stoji na raspolaganju svima nama. Hvala puno na podršci.

Kako vidite Dom u narednom periodu, da li ima nešto što želite da promijenite ili unaprijedite?

– S obzirom da se potrebe za ovom vrstom smještaja iz dana u dan povećavaju, mislim da će biti neophodno proširenje kapaciteta, naročito za korisnike koji zahtijevaju potpunu njegu. Stanovništvo nam je sve starije, sve veći je broj osoba o kojima njihovi najbliži ne mogu da brinu, bilo da je to zbog poslovnih obaveza ili udalјenosti. Svi zajedno moramo se baviti edukacijom zaposlenih za rad sa starijim licima i licima sa mentalnim poteškoćama, kako bi bili u mogućnosti da pružimo adekvatno zbrinjavanje i pomoć u svim aspektima života starijih lica. Nastavićemo da radimo na pobolјšanju uslova smještaja, kao i pobolјšanju kvaliteta usluga namijenjenih našim korisnicima. U planu je i razvijanje nekih novih vidova usluga usmjerenih na vaninstitucionalnu podršku licima starije životne dobi. U toku je nabavka novog programa za vođenje evidencije socijalnih radnika o korisnicima i svim aspektima koji su neophodni za praćenje njihovih stanja i potreba. Imamo izuzetnu saradnju sa drugim ustanovama socijalne zaštite kao što su ustanove za smještaj raznih kategorija korisnika, kao i centrima za socijalni rad, institucijama na lokalnom i republičkom nivou i zdravstvenim ustanovama, a posebno sa našim Ministarstvom zdravlјa i socijalne zaštite koje nam uvijek izlazi u susret i ima razumijevanja za sve naše potrebe. Uvijek postoji prostor za pobolјšanje i napredak i u tom pravcu ćemo nastaviti. Moja želјa je da JU Dom za starija lica Prijedor postane regionalni sinonim za stvarnu brigu o licima starije životne dobi, gdje ćete sa potpunim mirom i sigurnošću dovesti nekog svog i znati da je briga o njemu naš prioritet.

Izvor: kozarski.com