U Prijedoru je otvoren simpoziujm “Poremećaji iz autističnog spektra – izazovi novog doba”. Učestvuje više od 270 učesnika, a predavači su doktori iz Prijedora, Splita, i Ljubljane.

Povećana učestalost djece sa poremećajima iz autističnog spektra zahtijeva svakodnevnu edukaciju, ne samo roditelja, već i šire javnosti o ovoj temi.

Rana dijagnostika doprinosi ranim interevencijama a samim tim i boljim ishodima kombinovanih tretmanskih postupaka.

– Danas se baš zbog toga ide na ove skupove, da bi na neki način išli što ranije ka dijagnostici, odnosno, da bi što ranije tu djecu uključili u rane rehabilitacijske tretmane – istakla je Biserka Rešić, Medicinski fakultet, Sveučilište u Splitu.

– Mi smo htjeli zaključno da vidimo kakvo je stanje trenutno kod nas i o kojem broju pacijenata mi pričamo, znači realna situacija na terenu – napomenula je Tanja Kukić, Dom zdravlja Prijedor.

Resorno ministarstvo 15 godina realizuju razne aktivnosti s ciljem unapređenja odnosa prema osobama s poremećajima iz autističnog spektra.

– Mi smo 2022. godine donijeli strategiju razvoja mentalnog zdravlja do 2030. godine, tako da osnovne pravce razvoja smo trasirali – naveo je Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Srpske.

– Dokaz tome da nismo pogriješili sa temom je velika zainteresovanost, ne samo iz regije već i drugih zemalja što se tiče samih učesnika – zaključio je Miloš Marjanović, predjsednik Organizacionog odbora, direktor Јavne zdravstene ustanove “Dom zdravlja”, Prijedor.

Pokrovitelj Simpozijuma je grad Prijedor.

Autor: RTRS

Foto: RTRS