U Rakelićima je danas obilježena 32. godišnjica od formiranja Četvrtog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade i odata počast borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nekadašnji komandant ovog bataljona,Borislav Bojić izjavio je da je kroz ovaj bataljon prošlo oko 2300 boraca od kojih je 36 položilo život za Republiku Srpsku.
” Ova jedinica je prošla sva ratišta osim Hercegovine i ni na jednom ratištu nije izgubila ni pedalj, a ono što smo radili štitili smo srpski narod i uspjeli smo u tome”, izjavio je novianrima Bojić.
On je dodao da danas postoje druge borbe i da se danas predsjednik Republike i druge državne strukture Republike Srpske bore za očuvanje rezultata ove borbe i očuvanje Republike Srpske.

” Nikada nije bilo lako da se izborimo u toj borbi i smatram da državno rukovodstvo treba imati podršku nas koji smo vodili borbu sa puškom u ruci, a danas se ona vodi na jedan drugi način i očekujemo da se naše rukovodstvo izbori da naša Republika traje na mnogaja ljeta”, istakao je Bojić.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da hrabri junaci koji su bili u ratu i branili svoju otadžbinu neće biti nikada zaboravljeni.
” Danas mlade generacije moraju da shvate zapravo koliko su žrtvu naši prethodnici snosili i za šta su se borili, a svi zajedno da shvatimo da je ovo naša zemlja i da je možemo samo mi sačuvati”, rekao je Javor.
On je istakao značaj ovakvih okupljanja kojima se gaje uspomene na sve hrabre junake, ali istovremeno ukazuje poštovanje onima koji su među nama i koji su, takođe, dali ogroman doprinos za slobodu.
” Sloboda je ključna riječ za svaku državu, sloboda je ključna riječ za budućnost i naše žrtve koje smo pretrpjeli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smiju i neće biti nikada zaboravljene, a mlade generacije treba da prate njihov put i putokaz, a to je sigurno stabilna i nezavisna Republika Srpska”, rekao je Javor.
Inače, na današnjem okupljanju kod Crkve Svete Trojice u Rakelićima služen je parastos i položeni vijenci na spomen-ploču posvećenu poginulim borcima ovog bataljona te održano druženje bivših saboraca i mještana ovog kraja.

Izvor: prijedorgrad.org