Međuopštinsko udruženja  gluvih i nagluvih, čije je sjedište u Prijedoru, obilježili su Svjetski dan gluvih. Ovaj dan obilježava se svake godine u poslednjoj sedmici septembra od 1958. u znak sjećanja na osnivanje Svjetske federacije gluvih koja je osnovana 23. septembra 1951. godine. Marinko Martić, predsjednik ovog prijedorskog Udruženja istakao je da je povod okupljanja promocija ljudska prava gluvih ljudi, ali i da javnost bude svjesna postojanja ove zajednice građana. On je dodao da ovu populaciju, muče brojni problemi kao što je nezaposlenost, ali i mala primanja iz oblasti socijalne zaštite.

„ Naši članovi su nezaposleni, stariji ljudi koji  žive od penzije ili socijalne pomoći, zavise od tuđe njege i pomoći, teško plaćaju režije. Najveći problem je nabavka slušnih aparata jer je cijena novog aparata oko 800 KM, a baterija košta 50 KM“, naglasio je Martić. Ističe da je i sam nezaposlen i na evidenciji je Zavoda za zapošljavanje preko 25 godina.

„ Živjeti se mora, pokušavamo da pomognemo najugroženijima, pomažu nam i sponzori, kada su u pitanju životne namirnice, ali je teško“, dodaje Martić.

I pored svim problema sa kojima se suočava ova populacija, aktivni su na brojnim takmičenjima u stonom tenisu, šahu i pikadu i osvajaju osvajaju priznanja na gotovo svim takmičenjima koje organizuje Savez invalida i Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih.

Međuopštinsko udruženje gluvih i nagluvih osnovano je 1957. godine i trenutno broji oko 180 članova. Pored 35 članova iz Prijedora ovo humanitarno udruženje okuplja članove iz Kostajnice, Novog Grada, Ribnika i Kozarske Dubice.

Izvor: kozarski.com