Rudarski fakultet u Prijedoru upisao je 27. generaciju studenata na tri studijska programa. Brucošima je danas održan prvi akademski čas i uz tradicionalni rudarski pozdrav “srećno” svečano su im uručeni indeksi. Aleksandar Maksimović iz Bratunca odrastao je u rudatrskoj porodici. Odlučio je da dođe u Prijedor i upiše Rudarski fakultet i da se u rodni Bratunac vrati sa diplomom rudarskog inženjera, koja će, kako kaže, najviše obradovati njegovog oca rudara koji je želio da se u njegovoj struci sin popne koju stepenicu više. “Moj otac čitav život radi u rudniku. Odlučio sam da uznapredujem na njegovoj poziciji jer je on obični radnik, a ja se trudim da budem malo bolja pozicija u odnosu na to. To je i njegova velika želja i raduje ga što sam odabrao ovaj fakultet”, kaže Maksimović.

Adila Ahmetagić je završila srednju elektrotehničku školu, ali kaže da je više privlači priroda i geologija i da je zbog toga odlučila da ovaj studijski program upiše na Rudarsksom fakultetu. Prijatelji su mi preporučili, a  uvijek mi je bilo zanimljivo rudarstvo i geologija pa sam odlučila da to i upišem. Mislim da će biti perspektive, to je nauka koja nikada neće izumrijeti i potrebna je u svakodnevnom životu”, uvjerena je Adila.

Uručujući indekse brucošima na prvom akademskom času, dekan Rudarskog fakulteta Svjetlana Sredić je istakla da svršeni studenti najbolji ambasadori ove visokoobrazovne ustanove širom regiona. Pojasnila je kako tri studijska programa zaokružuju cjelinu od pronalaženja i eksploatacije rudnog bogatstva do očuvanja životne sredine. “Tu su geolozi koji treba da istraže prirodu i da kažu čime raspolažemo, tu su rudarski inženjeri koji treba da kažu kako to da iskoristimo i na kraju inženjeri zaštite životne sredine koji treba da sve to zaokruže i kažu na koji način da to radimo a da ostavimo prirodu i za buduće generacije”, rekla je Sredićeva.

Na prvom akademskom času indekse rudarskog fakulteta dobilo je 18 brucoša. Za studente koji ne žive u Prijedoru obezbijeđeni su smještaj i hrana, što je, kako kažu, za njih i njihove porodice veliko olakšanje i rasterećenje kućnog budžeta.

Izvor: kozarski.com