Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić razgovarao je danas u Prijedoru sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom i predsjednikom Boračke organizacije grada Vojom Kondićem o aktuelnoj problematici ove populacije.

Ministar Egić je nakon sastanka izjavio da je nesporno da u Prijedoru postoje nova energija i novi aktivizam u radu gradske Boračke organizacije.
On je naveo da se to vidi po mnogo započetih projekata i po ponovnom vraćanju svijesti o neophodnosti podizanja kulture sjećanja i kulture pamćenja na viši nivo.
“Svi smo se usaglasili da to moramo da radimo, da moramo taj segment da poboljšavamo”, rekao je Egić novinarima.

On je pohvalio saradnju Boračke organizacije i grada Prijedora, kako međusobnu, tako i sa republičkim nivoom vlasti.
“Mislim da je to veoma bitno, ne samo u ovom segmentu, nego je stvarno veoma bitno da postoji ta prohodna komunikacija između republičkih vlasti, lokalne vlasti i lokalne boračke organizacije i to može samo da doprinosi boljem statusu svih organizacija”, dodao je Egić.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor ocijenio je da je ova sastanak bio koristan i značajan sa aspekta saradnje republičkog i lokalnog nivoa vlasti sa predstavnicima boarčke populacije.
” Jako nam je važno da imamo dobru komunikaciju, da vidimo šta su problemi naših boraca i kako možemo unaprijediti položaj boraca, ali generalno šta možemo raditi za boračku populaciju u našem gradu”, rekao je Javor.
On je dodao da su neka od tim spomen obilježja urađena davno, da su dotrajala da je vrijeme učinilo svoje i da grad Prijedor mora itekako da vodi računa o tome i da preuzme na sebe upravo najveći dio tih troškova.
” Drago nam je da su ministarstvo i ministar Egić prepoznali tu problematiku , odlučilo da svaki projekat koji smo do sada mi i boračka organizacija što je predložili , ministar Egić je to prihvatio, podržao u svakom smislu, i ljudskom i financijskom i sve ono što smo mi očekivali od strane ministarstva.”, rekao je Javor.
On je dodao da su sredstva za boračku populaciju u budžetu grada za 2024. dostigla rekordan iznos, ali da zna da to nije dovoljno i da treba još.
“Ukupno je to 700.000 KM i u narednom periodu ćemo povećati taj iznos”, dodao je Javor.
On je dodao da je započela rekonstrukcija i adaptacija boračkog kluba u LJubiji i pojedinih spomen-soba.
” Ono što me posebno raduje je da smo stavili akcenat na sve značajne datume i događaje u našem gradu u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, sve ono što je važno za grad, građane, za sve naše borce”, rekao je Javor.
On je dodao da je grad Prijedor prepoznao problematiku stambenog zbrinjavanja naših boraca.
” Na javnom pozivu koji smo raspisali prijavio se veliki broj naših boraca koji su, mogu slobodno reći , zaslužni zašto danas imamo našu Republiku Srpsku, zašto živimo u Republici Srpskoj, zašto živimo u slobodni, grad Prijedor je to i tekako prepoznao i to je jedan mali vid zahvalnosti za sve njih i u naravnom periodu očekujem da isplatimo sva sredstva” istakao je Javor.
Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić rekao je da je bilo riječi i o završetku radova na izgradnji spomenika poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gornjim Garevcima, o završetku radova na rekonstrukciji jedinog kluba boraca na području grada Prijedora koji se nalazi u LJubiji i o rekonstrukciji spomen sobe u Trnopolju.
“Sredstva su obezbijeđena i nadamo se da do kraja godine ćemo završiti sve to što je bilo predviđeno i planom Boračke organizacije i podrškom koju su grad Prijedora i Ministarstvo obećali borcima i Boračkoj organizaciji grada Prijedora”, rekao je Kondić.
Boračka organizacija ima oko 9130 članova.