U Muzeju Kozare otvorena je multimedijalna izložba banjalučke umjetnice Jelene Vučić pod nazivom “S one strane nevidljivog”. Riječ je o radovima s master studija ove mlade autorke, koji su nastajali u protekle četiri godine, a čiji je dio imala priliku da vidi banjalučka publika na izložbi u Banskom dvoru. Na izložbi su zastupljene instalacije, crteži, slike, animacija i video-rad. Neke instalacije su provokativne, dok neke filozofski ispituju teme dualizma, ovostranog, onostranog, spoljašnjeg i unutrašnjeg, navodi Vučićeva.

“Radovi se uglavnom bave ženskom ulogom, jer sam, kad sam i sama postala majka, ispitivala majčinstvo. Okosnica izložbe je materica. Željela sam da se sam galerijski prostor posmatra kao materica i da oni koji ulaze u taj prostor započnu svoj razvoj kao embrion. Posmatrač kad dolazi u izložbeni prostor, gledajući i sakupljajući informacije s tih djela, on se duhovno obrazuje”, rekla je autorka na otvaranju izložbe.

Kustos Aleksa Milić objasnio je da je ovo jedna u nizu izložbi Muzeja Kozare koje su priređene na osnovu javnog konkursa.

“Izložba je žirirana i samim tim ima dodatnu vrijednost. Jelena Vučić je diplomirala i magistrirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, likovni odsjek – smjer slikarstvo”, rekao je Milić i podsjetio da je izložba, prije Prijedora, bila otvorena u Banjaluci i Beogradu.

Izložba “S one strane nevidljivog” u Muzeju Kozare biće otvorena do kraja mjeseca.

Izvor: kozarski.com