Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, ujutro, 4. oktobra, očekuju se obilne padavine u Hercegovini, dok će u ostalim krajevima kiša biti slabijeg intenziteta.

Najmanje kiše se predviđa na krajnjem istoku i sjeveroistoku zemlje.

U zapadnim područjima Republike Srpske očekuje se količina padavina od 40 do 80 mm, dok se u Hrvatskoj, uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, predviđa i preko 100 mm kiše.

U Hercegovini će ukupna količina padavina biti u rasponu od 70 do 120 mm, što će u kratkom vremenskom periodu dovesti do pojave bujičnih poplava, posebno u urbanim zonama, kao i do problema sa oborinskim vodama i oticanjem. Očekuje se i porast vodostaja rijeka na slivu Une.

Pored obilnih padavina, u četvrtak i petak ujutro će duvati jak vjetar, posebno u Hercegovini, gdje se očekuju olujni udari. Brzina vjetra će u tim područjima biti od 50 do 80 km/h, dok će na sjeveru i sjeveroistoku zemlje vjetar biti slabog intenziteta.

Građani se pozivaju na oprez zbog potencijalnih problema koje mogu prouzrokovati ovi vremenski uslovi, posebno u zonama koje su podložne bujičnim poplavama i jakom vjetru, prenosi Glas Srpske.

Autor: Srpskainfo