Ove godine talijanska firma “Bosankar”, koja proizvodi kabine za  industrijska vozila, obilježava dvadesetogodišnjicu rada. Vlasnik Đuzepe Franki odlučio je da proizvodni pogon izgadi i u Prijedoru. Pohvalio je dobru saradnju sa predstravnicima lokalne zajednice, koje je pozvao da obiđu novoizgrađenu proizvodnu halu u kojoj će uskoro biti smještene proizvodne mašine i radnici. Franki ističe da je u vremenu kada je tržište u stalnoj evoluciji za investiranje potrebna vizija i puno hrabrosti. Po njegovim riječima, jedan od glavnih faktora za uspjeh je kvalitetna radna snaga. “Nije dovoljno samo rad i finansije da bi se radili ovakvi projekti. Nije dovoljno imati ni najbolje klijente koji se nalaze na tržištu. Nije dovoljno imati najmodernije mašine i robote za proizvodnju. Potrebne su osobe koje će znati upravljati fabrikom. Ono što nam danas treba dosta je drugačije u odnosu na ranija vremena. Jedan od glavnih uslova da bi jedna firma uspjela u budućnosti je određena radna snaga”, rekao je Franki. Dodao je da je u ovim izazovnim vremenima za ovakve investicije potrebna  vizija i puno hrabrosti, naglašavajući da pod vizijom podrazumijeva predviđanje gdje će se društvo nalaziti kroz nekoliko godina. “Ne treba odlaziti iz ove zemlje, jer će se za deset  godina ovdje bolje živjeti nego u Njemačkoj”, uvjeren je Franki.

Naglašavajući da je ovo bitna investicija za Prijedor, talijanskom investitoru u ime lokalne zajednice zahvalio se Aleksandar Drljača, direktor Razvojne agencije PREDA. Pojasnio je i detalje vezane za novoizgrađeni proizvodni pogon. “Ono što mi znamo i što je definisano kroz ugovore koji su potpisani jeste da će u konačnici ovdje biti zaposleno između 150 i 200 ljudi, da je ovo prva hala u nizu hala koju on planira  napraviti na ovom području. Napomenućemo i da je ovo najveća hala trenutno koja se radi na teritoriji grada Prijedora od 6400 kvadrata i daće značajan zamajac u razvoju privrede grada Prijedora”, rekao je Drljača.

Kada je u pitanju radna snaga, okosnicu proizvodnje u “Bosankaru” činiće zavarivači, monteri i bravari, ali i visokoobrazovani kadrovi koji, po Frankijevim riječima,  odmah mogu dobiti posao bez obzira što fabrika još nije počela sa radom. “Prvo  što mi treba su tri osobe na kojima ćemo bazirati proizvodnju, a to su direktor proizvodnje, direktor kontrole kvaliteta i informatički inženjer koji će upravljati softverima. Ove tri osobe su mi kapitalne za uspjeh u budućnosti. Možete smatrati da je saradnja počela i već smo otvoreni da počnemo praviti selekciju”, naglasio je Franki i dodao da se sve neophodne informacije mogu naći na zvaničnoj Web stranici “Bosankara”.

Ukoliko sve bude išlo po planu, u okviru fabrike “Bosankar” koja se nalazi u Aerodromskom naselju, biće izgrađeni i drugi, prateći sadržaji, koji će, kako ističu u lokalnoj zajednici, uz modernu fabriku promijeniti izgled ovog naselja i omogućiti ljudima da dođu do zaposlenja. “Gospodin Đuzepe je i društveno odgovoran, najavio je izgradnju vrtića sa svim pratećim sadržajima, tematskim parkovima u okviru fabrike. Vrtić će jednog dana biti predat na korištenje gradu Prijedoru i naravno moći će ga koristiti sva djeca a ne samo djeca zaposlenih u fabrici. Mogu samo da pohvalim obostranu saradnju i nadam se da ćemo tako nastaviti u budućnosti”, rekaoa je Drljača.

Vlasnik firme “Bosankar” Đuzepe Franki je istakao da će u novoizgrađenom proizvodnom pogonu u Prijedoru do kraja godine biti smještene radne mašine a da će početkom iduće godine krenuti proizvodnja. Dodao je da je Prijedor odabrao iz više razloga, među kojima su i mogućnost obrazovanja kadrova preko Mašinske i Elekgtro tehničke škole, kao i mogućnost izvođenja građevinskih radova domaćim firmama. Za izgradnju proizvodnog pogona “Bosankar” Franki je odabrao prijedorskso građevinsko preduzeće “Unijat”.

Izvor: kozarski.com