S obzirom na temperature koje su na snazi ovih dana, možemo reći da je u Srpsku stiglo miholjsko ljeto, koje će potrajati i naredne sedmice.

To naglašava meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH  Nebojša Kuštrinović, koji podsjeća da su tokom jučerašnjeg dana zabilježene visoke temperature, do 28 stepeni.

– Narodno vjerovanje kaže da će, ako uoči Miholjdana bude vedra noć, zima imati veliku moć. Međutim, noć koja je pred nama neće biti vedra, tako da ni zima ne bi trebalo da bude oštra i duga. S druge strane, opet po narodnom vjerovanju, ako uoči Miholjdana bude oblačno, zima će biti topla – ističe za Srpskainfo Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, napokon je došlo do jačanja anticiklona.

– Međutim, ovaj frontalni potremećaj sporo odlazi, vidimo šta se dešava u svijetu sa tornadima i ciklonima. Kod nas će iduće sedmice uglavnom biti annticiklona, koji će donijeti ugodne temperature. One neće biti baš visoke, kako smo naučili za miholjsko ljeto, ali u svakom slučaju biće više od prosječnih – poručuje Kuštrinović.

Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će sutra ujutru u Srpskoj biti promjenjivo do pretežno oblačno, uz moguću kratkotrajnu kišu samo ponegdje u brdskoplaninskim predjelima na jugoistoku.

Prijepodne raslojavanje oblačnosti, pa će biti pretežno sunčano u svim predjelima. Tokom popodnevnih časova doći će do prolaznog naoblačenja sa zapada koje će se kretati ka istoku. Na jugu pretežno sunčano tokom čitavog dana.

Minimalna temperatura od 9 do 16, u višim predjelima od 5 stepeni, maksimalna od 17 na jugozapadu do 23 na jugu, u višim predjelima od 14 stepeni.

Autor: Maja Radoja/Srpskainfo

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER