Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Prijedor u proteklih devet mjeseci je zadovoljavajuće, rečeno je na konferenciji za medije. Načelnik Dragan Milojica podsjetio je da je u akcijama “Roma” i “Robokap” slobode lišeno 16 lica, a zaplijenjeno oko 26 kg marihuane, 1.3 kilogram kokaina i 800 grama opojne droge hašiš.
“U navedenom periodu evidentirana su 634 krivična djela, što je za 33 manje u odnosu na prošlu godinu. Po nepoznatom izvršiocu počinjena su 174 krivična djela. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 74 odsto dok je procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 92,6 odsto. Od težih krivičnih djela evidentirano je ubistvo u pokušaju koje je izvršeno aktiviranjem ručne bombe na području opštine Krupa na Uni, a izvršilac ovog krivičnog djela je lišen slobode i od strane suda mu je određena mjera pritvora”, rekao je Milojica.
Na pitanje novinara o predmetu koji se vodi po prijavi B. K. iz Prijedora gdje ga je fizički napao sugrađanin N. P. zbog navodne krađe glasova, Milojica je izjavio da niko neće biti zaštićen. Rekao je i to da su u zgradu policije dovedeni i saslušani i oštećeni i izvršilac i svaki svjedok kojeg je oštećeni pomenuo.
“Nemojte nikad pomisliti da mi, zato što neko obavlja neku funkciju u gradu, njega nećemo pozvati i obraditi”, naglasio je Milojica.

Za period januar- septembar evidentirano je 55 tjelesnih povreda, kao i osam teških tjelesnih povreda, što ukazuje da je stanje u oblasti krvnih delikata pod kontrolom.
“Zabilježena su svega 174 krivična djela po nepoznatom izvršiocu od ukupno 634 krivična djela. Procenat rasvijetljenosti je u porastu, tako da u prilog ovim statističkim podacima ide i realni sektor dešavanja krivičnih dijela. Evidentirana je 31 provalna krađa. Bilo je 70 krađa, međutim one nemaju težinu kao ova krivična djela. U navedenom periodu imali smo jedno izvršeno krivično djelo razbojništva i ovo krivično djelo je rasvijetljeno “, naveo je Goran Karan, načelnik Sektora kriminalističke policije.
Rasvijetljeno je i šest krivičnih dijela u vezi sa otuđenjem motornih vozila, kao i 112 prijavljenih krivičnih djela iz oblasti porodičnog nasilja. Kada je u pitanju privredni kriminalitet, evidentirano je 45 krivičnih djela, čija materijalna šteta iznosi oko 14,5 miliona.
Načelnik sektora policije Zoran Jež naglasio je da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, a da su, od ukupno 237 javnih skupova, od kojih je 85 održano u sklopu predizborne kampanje, svi protekli uredno i bez incidenata.
“Evidentirali smo 306 narušavanja javnog reda i mira u kojima je zadokumentovano 379 prekršaja, što je smanjenjenje za četiri odsto. Međutim posluživanje alkohola vidno pijanim licima u ugostiteljskim objektima, prosjačenje, propuštanje prijavljivanja narušavanja javnog reda i mira, sve su to prekršaji koji su u porastu u odnosu na uporedni period”, rekao je Jež.
On je dodao da je evidentirano 708 saobraćajnih nezgoda i da ih je 17 manje u odnosu na isti period protekle godine, s tim da je u porastu broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama. “Ukupno u saobraćajnim nezgodama posljedice je zadobilo 337 lica, od kojih devet smrtno, 40 teže povrijeđeno, a 288 je zadobilo lakše povrede. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je nepridržavanje strane kretanja koje u strukturi uzroka učestvuje negdje sa 19 odsto, dok su na drugom mjestu neprilagođena brzina sa 14 odsto i upravljanje pod dejstvom alkohola preko 1.5 grama  po kilogramu, koje je za oko 40 odsto u porastu u odnosu na prošlu godinu. Za tri procenta je u porastu broj vozača koji su prouzrokovali saobraćajnu nezgodu pod dejstvom alkohola, bez obzira na količinu”, dodao je Jež.

Izvor: kozarski.com