Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Mamografski pregledi su brzi i bezbolni i mogu da detetkuju malignu promjenu u samom začetku,  uz apel svim ženama koje imaju više od 40 godina da se jave na preglede dojke prije pojave bilo kakvih simptoma. Najveći broj oboljelih žena je starosti od 50 do 65 godina, ali se trend porasta oboljelih spušta i na mlađe generacije.

Dr Ljiljana Rajšić Zec, radiolog u Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru ističe da su brojni faktori rizika, ali najčešći su stres i loša ishrana.

„Nama je u interesu da se to otkrije slučajno, dok taj proces ne može da se napipa, jer to znači da je proces tad mali. Svaki karcinom koji otkrijemo a manji je od 1 centimetra ima ogromnu šansu za izliječenje“, navodi dr Rajšiž Zec.

Mjesec borbe protiv raka dojke se obilježava od  devedesetih godina prošlog vijeka svakog oktobra, pod nazivom „Ružičasti“ oktobar, kada ljudi širom svijeta nose ružičastu traku kako bi podigli svijest o važnosti prevencije i rutinskih ranih dijagnostičkih pregleda za rak dojke, drugi najčešće dijagnostifikovan oblik raka na svijetu.

Izvor: kozarski.com