“Reci naglas” naziv je projekta Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, usmjeren na razvoj domaćeg dramskog teksta, koji će ove godine biti realizovan u saradnji sa Pozorištem Prijedor. Raspisan je javni konkurs koji će biti otvoren do 1. februara naredne godine. Ugovor o sufinansiranju potpisali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i direktor Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić.
“Drago nam je da će Pozorište Prijedor biti ovogodišnji scenski domaćini tekstu koji će biti proglašen za najbolji odlukom komisije. Smatram da je ‘Reci naglas’ veoma važan projekat prvenstveno za pisce kojima je ovo prilika da postanu etablirani s obzirom da je to jedno veoma rijetko zanimanje. Ovaj projekat je odličan potez Ministarstva prosvjete i kulture i važno je da naša ustanova podrži tu priču. Raduje me činjenica da će jedan takav poduhvat Ministarstva i našeg pozorišta biti upravo na našoj sceni”, rekao je Knjeginjić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture izrazili su posebno zadovoljstvo što će projekat “Reci naglas” biti realizovan u saradnji sa uglednim prijedorskim pozorištem. Istaknuto je da se ovim poduhvatom podstiče razvoj pozorišne scene u Republici Srpskoj.
“Osim podsticaja razvoju domaćeg dramskog teksta, kao i afirmaciji domaćih dramskih autora i pozorišnih reditelja, ovim projektom i vidom partnerstava koja uspostavljamo sa pozorištima u cijeloj Republici Srpskoj nastojimo dati podstrek razvoju pozorišne scene i svih pozorišnih sredina u Republici Srpskoj. Ovakav vid podrške razvoju domaćeg dramskog teksta planiramo kontinuirano nastaviti u narednim godinama i sa ostalim gradskim pozorištima u Republici Srpskoj”, naglasila je Stojičićeva.
Projekat je bijenalni, a ima za cilj podršku i nagrađivanje najboljih dramskih autora. Predstava rađena prema prvoplasiranom tekstu biće premijerno izvedena u narednoj sezoni Pozorišta Prijedor i uvrštena u redovan repertoar. Ukupan budžet iznosi 50.000 KM. Više detalja o konkursu objavljeno je na sajtu resornog ministarstva.

Izvor: kozarski.com