Na Partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Puhorinama u Velikom Palančištu položeni su vijenci i evocirane uspomene na 402 nedužna civila iz ovog sela i susjednih sela koje su ustaše pobile prije 82 godine.

Predsjednik gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je novinarima da je ovo sjećanje na 21. oktobar koji će ostati zabilježen kao najcrniji dan u istoriji sela Palančište i ovih okolnih sela.

” Prije 82 godine bez ikakve naredbe, bez ikakvog dogovora, ustaše su izašle, pokupile civilno stanovništvo u selu Palančište, dovela ih na 3-4 lokacije, jedna od lokacija bila je ova Vujčića glavica, pa zatim Vučkovići, potok Čikare i nakon jednog dana izvršili su njihovu likvidaciju bez upotrebljenog vatrenog oružja, nego samo kame, sjekire, malja, bajoneta, nekih tupih predmeta”, rekao je Rodić.
On je dodao da je u isto doba i u Jelovcu i u Međuvođu i ovdje u Palančištu izvršen isti zločin i pobijeno je 402 nedužnih civila.
” Među njima je bilo 175 djece do 14 godina, i to samo u tom pokolju, a ovo selo je inače izgubilo 209 djece do 14 godina i još 50 djece iz Malog Palančišta, pa to je skoro jedna škola”, rekao je Rodić.
On je dodao da je ovo dan kada se evociraju uspomene na to vrijeme.
” Podsjećamo građane šta se desilo ovdje i šta bi nam se moglo desiti ubuduće, a tu smo da svijetu pošaljemo poruku da se ovakve stvari više nigdje ne dešavaju” poručio je Rodić.

Izvor: prijedorgrad.org