Grad Prijedor potpisao je danas ugovore sa 16 poljoprivrednih proizvođača o zakupu zemljišta u vlasništvu Republike Srpske za potrebe proizvodnje.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin naveo je da su na javni oglas stigle 24 prijave, od kojih šest nije ispunjavalo uslove propisane pravilnikom, a da je danas sa njih 16 potpisan ugovor.

“Za ratarsku i stočarsku proizvodnju dodjeljuje se na period od 12 godina, dok se za voćarsku proizvodnju dodjeljuje na 25 godina. Cijena zavisi od klase zemljišta i kreće se od 60 do 120 KM po hektaru”, rekao je Tubin novinarima.
On je precizirao da je javnim oglasom bilo predviđeno 330 hektara, a da je dodijeljeno oko 135 hektara, prvenstveno što preostale parcele nisu obradive ili su zapuštene.
“Glavni je uslov da su svi oni registrovani, da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava”, dodao je Tubin.
Nazif Pađen sa Hambarina bavi se mljekarstvom, voćarstvom i povrtarstvom 22 godine i vodi jedno od prvih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Prijedoru.
“Prvi put sam aplicirao za zakup državnog zemljišta i prošao sam. Tu je oko pet hektara zemljišta. Imamo oko 20 grla i idemo u proširenje. Najveći problem je radna snaga. Sve možemo nadomjestiti, ali radnu snagu nikako”, rekao je Pađen.
Porodica Duška Berića iz Krivaje bavi se mljekarstvom od 1998. godine, a on od srednje škole. Ima 27 godina, inženjer je saobraćaja, ima 30-ak grla i zakupio je osam hektara zemljišta.g
“To će mi poboljšati proizvodnju mlijeka. Fali mi zemljišta, pa sam zato i konkurisao na ovaj oglas. Mnogo nam znači jer planiramo se proširivati”, dodao je Berić.
Šesnaest odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača i dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske Skupština grada Prijedora donijela je na avgustovskom zasjedanju.

Izvor: prijedorgrad.or