Suđenje Marku Munjizi optuženom za ucjenu bivšeg rukovodioca Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Dražena Vrhovca nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Prijedoru, a sudija je odbio prigovore zakonitosti koje je ranije uložila odbrana.

Postupajući sudija odbio je prigovore na dokaze koje je na prethodnom ročištu izvelo tužilaštvo, rekavši da su pribavljeni u skladu sa zakonom i da nije došlo do bitnih povreda zakona prilikom pribavljanja dokaza.

Za danas je bila predviđena reprodukcija audio-snimka razgovora Munjize i Vrhovca sačinjenog 27. januara 2022. godine u stanu iznajmljenom za potrebe provođenja posebnih istražnih radnji nadzora i tehničkog snimanja prostorija.

Međutim, postupajući sudija odbio je izvođenje ovog posljednjeg dokaza tužilaštva nakon prigovora odbrane o tretmanu dokaznog materijala.

-Dokaz nećemo izvoditi dok ne utvrdimo da li je dostavljen u skladu sa zakonom sudiji za prethodni postupak – rekao je sudija Zoran Milojica.

On je nastavak ročišta zakazao za 29. novembar i najavio da će sud u međuvremenu pribaviti spis od sudije za prethodni postupak, koji je danas bio odsutan, kako bi utvrdio da li je predloženi dokaz dostavljen u skladu sa zakonom.

Okružni javni tužilac Sanja Đaković tvrdila je da predloženi dokaz jeste dostavljen sudiji za prethodni postupak u skladu sa zakonom i da sadrži i transkript audio-snimka dugog 54 minute.

Munjizu brani advokat Jasminka Jovišević, a pred ovim sudom on se 23. marta prošle godine izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

U optužnici se navodi da je Munjiza u januaru 2022. godine zaprijetio Vrhovcu da će nastaviti sa iznošenjem informacija i objavom novih članaka o “kriminalu koji je počinio IRB” ukoliko ga ne zaposli u SIPA ili mu, umjesto toga, ne da 100.000 KM.

Oštećeni je 27. januara 2022. predao optuženom 10.000 KM avansa u prethodno obilježenim novčanicama, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Munjizu koji je proveo mjesec dana u pritvoru.

Vrhovac je bio na čelu IRB od januara 2020. do 23. avgusta ove godine.

Autor: SRNA/Srpskainfo