Posljednjih desetak godina, sve je više brakorazvodnih parnica. Prema statistici Centra za socijalni rad Prijedor, samo 23 odsto parnica završi mirenjem. U 2023. godini bilo je 63 razvedenih brakova, dok je do septembra ove godine sudskom odlukom razvedeno 49 bračnih zajednica, kao i osam prekida vanbračnih zajednica.
„Nažalost, bilježimo negativnu tendenciju rasta u odnosu na prethodne godine, bar kada je riječ o pokušajima mirenja supružnika koji imaju maloljetnu d‌jecu i koji su po Porodičnom zakonu Republike Srpske dužni da prođu postupak u Centru za socijalni rad kako bi ostvarili preduslove za pokretanje sudskog postupka razvoda braka. Do prvog septembra, zabilježena su 82 pokrenuta postupka za pokušaj mirenja bračnih supružnika, dok je za cijelu prošlu godinu ukupan broj bio 80“, rekla je Dajana Stupar iz Centra za socijalni rad Prijedor. Iz ove ustanove podsjećaju na neke novine koje su uvedene u Porodični zakon o brakorazvodnom postupku.

„Jedna od značajnih promjena je povjera d‌jece iz vanbračnih zajednica gd‌je je primjenom novog Porodičnog zakona nadležnost prešla sa centara na sudove. To znači da se sada prekidima vanbračnih zajednica, odnosno povjere d‌jece iz vanbračnih zajednica, regulisanje načina, modela i održavanja ličnih kontakata kao i visina izdržavanja tj. alimentacija reguliše putem suda. Organ starateljstva ostaje tu kao strana u postupku po službenoj dužnosti kada Sud od nas traži uključivanje u takve postupke”, rekla je Dajana Stupar.

Dodaje da je još jedna važna novina uvođenje zajedničkog vršenja  roditeljskih prava i dužnosti. To znači da roditelji imaju mogućnost  da zaključe sporazum o zajedničkom vršenju roditeljskih prava i dužnosti, čime se regulišu sva bitna pitanja koja utiču na život d‌jeteta.
“Samim tim se pokriva i d‌jetetovo pravo na alimentiranje, ali i način održavanja ličnih odnosa. U skladu s tim, potrebno je odrediti i mjesto prebivališta d‌jeteta, odnosno s kim će dijete živjeti nakon razvoda braka roditelja“, dodaje Stupareva.
Iz Centra za socijalni rad Prijedor navode da su razlozi za razvod mnogobrojni. Prvenstveno su to preljube, nezrelost prilikom stupanja u bračnu zajednicu, poroci, ali i odsustvo emocionalne bliskosti među partnerima. Zabrinjavajuće je da je sve češći uzrok razvoda narkomanija.
„Razlozi i uzroci su uvijek individualni. Svaka zajednica ima neki svoj razlog, ali možemo da ih objedinimo i kažemo da je to uglavnom nedostatak zdrave komunikacije, koja dovodi do problema i nesuglasica među partnerima. Njihovo nerješavanje dovodi do većih problema gdje partneri ne mogu sami da se bore s tim, što na kraju rezultira razvodom”, rekla je Nikolina Vrabičić, stručni radnik Centra za socijalni rad Prijedor.

Statistike ukazuju da najveći broj razvedenih brakova obuhvata supružnike starosne dobi između 30 i 50 godina života.

Izvor: kozarski.com

Foto: pexels.com