Gradska organizacija Crvenog krsta Prijedor organizovala je tradicionalno takmičenje za osnovce iz oblasti poznavanja opasnosti od mina i neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava. Učenici kažu da su se dobro spremili i da očekuju dobre rezultate, naglašavajući da je najvažnije znati koje sve opsnosti vrebaju od neeksplodiranih mina.  “Dobro smo se spremili. Naša škola je uvijek osvajala prvo, drugo ili treće mjesto i očekujem jedno od ta tri prva mjesta. Veoma je važno znati nešto više o minama jer su to opsana ubojita stredstva od kjih se gubi život ili dijelovi tijela. Moramo poznavati gdje se mogu nalaziti kako bi izbjegli teške poslejdice”, kaže Jana Gavranović iz OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske.Aleksa Malenčić je sa svojim drugarima predstavljao OŠ “Jovan Dučić” iz Lamovite. ““Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo na ovom takmičenju. dobro smo se spremali i trudićemo se da pokažemo što veće znanje”, ističe Aeksa.

Najmlađi član žirija, ujerdno i predstavnik mladih, bila je Ana Aramanda. Nekada je i sama učestvovala u sličnim takmičenjima i ima jasnu poruku kada su u pitanju opasnosti od mina. “Najvažnije  je ovdje da se mladi edukuju i da znaju u budućnosti kako treba da se ponašaju kada naiđu na nepoznata sredstva i objekte, kao što su mine i druga ubojita sredstva. Važno je da znaju da da to mogu da prijave i crvenom krstu”, kaže Ana.

Na takmičenju je učestvovalo sedam ekipa iz prijedorskih osnovnih škola, a u gradskom Crvenom krstu podsjećaju na značaj ovakvih edukacija. “Mi smo ponosni na činjenicu da  iz godine u godinu učimo djecu onim najosnovnijim stvarima kako se ponašati u prirodi i mnogi od njih prođu taj kurs”, kaže Zoran Veselinović, sekretar  ove organizacije. “Nažalost, uz činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od najzagađenijih zemalja u svijetu kad su mine u pitanju, dobro dođe svaka obuka i upozorenje od strane bilo koga, a u ovom slučaju iz

godine u  godinu  od Crvenog krsta, da se obrati pažnja kad se naiđe na nepoznati predmet koji može u svakom slučaju biti eksplozivno sredstvo.  Drago mi je da će učenici putem ove organizacije naučiti to i da će što se tiče i grada Prijedora i naše regije, a i čitave naše republike, proći bez ikakvih povreda”, naglašava Zoran Veselinović, sekretar ove organizacije.

Na gradskom takmičenju za osnovce iz oblasti poznavanja opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, prvo mjesto zauzela je OŠ “Petar Kočić”, drugi su bili učenici iz OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske, a treće mjesto pripalo je takmičarima iz OŠ “Desanka Maksimović”. Pobjednici će predstavljati grad Prijedor na regionalnom takmičenju, koje će biti održano u novembru ove godine.

Izvor: kozarski.com