Jesenju sjetvu strnog žita poljoprivredni proizvođači privode kraju, a toplo oktobarsko vrijeme produžilo im je rok optimalne sjetve. U Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj kažu da su padavine  obezbijedile dovoljnu količinu vlage poljoprivrednom zemljištu za početne faze rasta i razvoja strnog žita. Značajnu pomoć poljoprivrednicima predstavljaju podsticaji, a u Odjeljenju pojašnjavaju koji su uslovi i na koja novčana sredstva poljoprivredni proizvođači mogu da računaju. “Mi u sklopu našeg pravilnika za razvoj poljoprivrede i sela izdvajamo podsticajna sredstva koja se odnose na sufinansiranje nabavke sjemena pšenice. Pravo mogu ostvariti svi registrovani i neregistrovani poljoprivredni proizvođači koji su nabavku sjemena izvršeni na teritoriji grada Prijedora u minimalnom iznosu od 100 konvertibilnih maraka i poljoprivredni proizvođači koji su vlasnici ili zaokupci poljoprivrednog zemljišta minimalne površine 5 dunuma. Rok za prijavu po ovom osnovu je do 30. 11. 2024. a maksimalan iznos sredstava koji podnosilac  zahtjeva može ostvariti je 500 konvertibilnih maraka”, kaže Žarko Tubin, načelnik Odjeljenja.

Poljoprivrednim proizvođačima podsticaji stižu i od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Repubvlike Srpske. U Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede ističu da je kod nas od strnog žita najviše zastupljena pšenica kao hljebno žito, dodajući da je to strateška kultura jedne države. “Što se tiče podsticaja od strane Ministarstva, u poslednje dvije godine  za sjetvene površine pod pšenicom poljoprivrednici dobijaju  500 maraka po hektaru. Podsticaji se odnose samo na sjetvu merkantilne pšenice i poljoprivredni proizvođači treba da sačuvaju račune za kupljeno sjeme. Predaja zahtjeva za podsticajna sredstva za sjetvu merkantilne pšenice biće u 2025. godini po izlasku novog pravilnika”, naglašava Duško Komnenović, viši stručni saradnik u Resoru.

U Resoru naglašavaju da pravo na podsticajna sredstva imaju svi registrovani poljoprivredni proizvođači. Takođe skreću pažnju poljoprivrednicima da  kod preregistracije svojih gazdinstava obrate pažnju na katastarske čestice gdje je zasijana pšenica, napominjući da, ukoliko  dođe do pogrešnog upisivanja, gube pravo na podsticaje.

Izvor: kozarski.com