U gradskoj čitaonici večeras je promovisan roman ” Zatočenici podneblja ili hronologija jednog vremena” autora Milke Vasić Glušac.

Riječ je o novom romanu autorke porijeklom iz Petrinje nedaleko od Kostajnice koja od 1993. godine živi i stvara u Beogradu. Autor je više knjiga poezije i proze, a njene pjesme i priče objavljivane su u brojnim zbornicima i antologijama. Piše i za djecu i za odrasle

” Poezija jeste moja ljubav, ali u zadnje vreme nekako mi proza više leži, možda zato što sam je duže i pisala. Ja sam stalno pisala te nekakve dnevnike kao čisto za sebe, imala sam potrebu za tim pisanjem, pa sada sam odvažila se da i to objavim” izjavila je autorka novinarima.

Ona je dodala da se junaci romana iz ovog podneblja te da u njemu ima i ljubavi i socijalnog i savremenog života i da u njemu svako može pronaći nešto za sebe.
” Tri prijatelja koje je razdvojila jedna tragedija sreću se nakon 30 godina i pričaju jedan drugom šta su prošli u životu, a tu sam utkala malo i te 90. godine.jer imala sam želju da te neke stvari da ostanu zapisane”, rekla je Vasić Glušac.

Recenzent romana Tamara Zrnić, inače direktor biblioteke u Kostajnici izjavila je da
je ovo jedno značajno djelo posebno za Kostajnicu, odakle autorka vodi porijeklo iako boravi u Beogradu.
” Ovo je jedno djelo koje govori i o društvenom životu i nekim ljubavnim pričama i svemu što je veoma blisko našem narodu i ljudima i mislim da će se puno ljudi moći prepoznati kako u likovima, tako i u radnji, jer neizbježna je bila i tema rata i ratna dešavanja i sve što je taj rat ostavio kao posljedicu na likove i na našu okolinu” izjavila je Zrnićeva.
Direktor prijedorske Narodne biblioteke ” Ćirilo i Metodije” Gordana Vila izjavila je u ime organizatora večerašnje promocije da je riječ o zavičajnom piscu te da je ovaj roman promovisan u okviru konkursa za promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca sa područja regije Prijedor.
Vila je već sa sutra najavila raspisivanje novog konkursa za promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca s područja prijedorske regije , kao i da će djela koja izabere Programski savjet biti promovisana u prvoj polovini 2025.godine.
” Pozivam pisce sa područja naše regije, zavičajne, pisce koji su porijeklom sa svih prostora, ili ovdje žive, ili pišu o našim prostorima, da se jave na ovaj konkurs koji će biti otvoren do 10. decembra” , istakla je Vila.

Izvor: prijedorgrad.org