Za prijedorske voćare ova godina je izuzetno rodna. Zabilježili su dobar prinos, pogotovo jabuke, kruške i šljive. Nihad Forić se u Kozarcu bavi uzgojem koštičavog voća. Šljivom je zasadio dva hektara, a na jednom hektaru uzgaja višnju. Forić ističe da je šljiva imala dobar i kvalitetan rod i da je oko 30 tona prodao stalnim kupcima. Dodaje da su višnju u fazi cvjetanja zahvatila dva mraza i da zbog toga ove godine nije bilo roda. “Višnja je posebna voćna vrsta koja traži redovnu rezidbu i zavidan nivo zaštite. Ona je voćna kultura koja crpi zimske zalihe vlage i dosta je otporna na ljetne suše i toplotne valove koje smo imali ove godine. Šljiva je dobro iznijela. Iako nemam sistem za navodnjavanje, bez obzira na sušne periode tokom ovog ljeta, rod je bio izuzetno kvalitetan”, kaže Forić.

U prijedorskom Udruženju voćara ističu da je, u odnosu na desetogodišnji prosjek, ova godina vjerovatno donijela najveći prinos. Voćari se nadaju da će se takav trend nastaviti, što bi im omogućilo da prave drugačije poslovne planove i kalkulacije. “Rodna je godina, bez nekih većih problema u samoj proizvodnji tako da smo zadovoljni.Nadamao se da će i naredna godina biti slična ovoj kako bi konačno imali neki kontinuitet u proizvodnji i imali našeg voća svake godine kako bi razmišljali o proširenju i  osavremenjavanju naše proizvodnje jer proteklih nekoliko godina imali smo dosta problema sa vremenskim nepogodama”, kaže Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja.

Prijedorski voćari izražavaju žaljenje što osiguravajuća društva nisu zainteresovana za saradnju i podršku njihovoj proizvodnji.

Izvor: kozarski.com