Pojava virusnog meningitisa, koji je potvrđen kod petoro djece iz Kotor Varoši i dvoje iz Banjaluke, alarmirala je ljekare koji savjetuju roditeljima da pojačaju opšte higijenske mjere kod djece. Boris Ćurguz, specijalista infektologije u Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, navodi da je nophodno javiti se nadležnom doktoru čim se uoče prvi simptomi.
“Na našem odjeljenju pedijatrije nije bilo zabilježenih slučajeva virusnog meningitisa. Bilo je dece koja su pod opservacijom međutim to je jedna ipak sezonska bolest koja je vezana manje više za bazene i higijenske uslove prilikom održavanja istih. Ovu bolest izazivaju razne grupe virusa. Treba da upozorimo i na simptome kako bi roditelji znali kada da se obrate ljekaru. Prvi znaci meningitisa su febrilnost, malaksalost, nagla glavobolja, osjetljivost na svjetlost, ali i poremećaj u pražnjenu creva, odnosno zatvor”, rekao je Ćurguz.

Ćurguz dodaje i to da je virusni meningitis manje opasan od bakterijskog, ali da ipak zahtijeva intenzivan i hospitalni tretman. Najugroženiji su najmlađi, s tim da su virusu najizloženija djeca predškolskog i školskog uzrasta, poručuju iz ove ustanove.

Izvor: kozarski.com